Murphy nakon sastanka s Kurtijem: Zajednicu treba završiti ove godine

Murphy nakon sastanka s Kurtijem: Zajednicu treba završiti ove godine

Američki senator je ocenio da SAD nema većeg i boljeg prijatelja od Kosova.
Murphy je pohvalio Vladu Kosova na posvećenosti borbi protiv korupcije i zaštiti vladavine prava.     Foto: AA

Američki senatori Chris Murphy i Gary Peters izjavili su nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem da su ohrabreni postignutim sporazumom Kosova i Srbije i da su svesni da su rešenja teška za obe strane.

Premijer Kurti je u izjavi za medije nakon sastanka kazao da Kosovo i Sjedinjene Države imaju odlične odnose, podsetivši na mnogobrojne zajedničke sporazume i aktivnosti, od energetske do vojne saradnje. Kurti je ocenio da je demokratski sistem za koji se zalažu obe zemlje, snažan, ali i osetljiviji, jer je otvoreniji i treba je više braniti.

Kurti je istakao da je preneo senatorima da su sporazumi Kosova i Srbije platforma za punu normalizaciju odnosa dve zemlje.

"Razgovarali smo i o odnosima s našim severnim susedom Srbijom i o rezultatima dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije, s akcentom na Osnovni sporazum i Aneks za implementaciju. Oni služe unapređenju odnosa dve zemlje i predstavljaju platforme i prilike za njihovu punu normalizaciju. Zato nam je potrebna potpuna, brza i bezuslovna implementacija", naglasio je Kurti.

Senator Murphy je naveo da su s premijerom Kurtijem iskreno razgovarali i o dijalogu i sporazumu postignutom sa Srbijom te da su svesni da su rešenja teška za obe strane.

"Srbija treba da prekine da sprečava učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i smatramo da je razumljivo da se dozvoli da opštine sa srpskom većinom imaju mogućnost da organizuju usluge koje pružaju, ali vreme je od velike važnosti. Ovo je godina kada treba završiti ovo pitanje i omogućiti kretanje ka normalizaciji koja će dovesti do obostranog priznanja", kazao je Murphy.

On je ocenio da SAD nema većeg i boljeg prijatelja od Kosova, podsetivši da je Kosovo pomoglo pri povlačenju američkih trupa iz Avganistana i da je bilo uz SAD po pitanju Ukrajine.

Takođe je pohvalio Vladu Kosova na posvećenosti borbi protiv korupcije i zaštiti vladavine prava, zbog čega je, kako kazao, Kosovo zabeležilo izuzetan ekonomski rast i povećanje stranih investicija.

Senator Peters je istakao da u Sjedinjenim Državama živi velika albanska zajednica koja voli svoju zemlju i često se vraća da investira.

Peters je kazao da je Kosovo prvo izrazilo želju da sarađuje s američkim oružanim snagama pa s toga nije iznenađenje što je Kosovo među glavnim partnerima u realizaciji međunarodne vojne terenske vežbe "Defender Europe ’23".

Senatore je prethodno primila i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Posetom Kosovu oni su započeli jednonedeljnu turneju Zapadnim Balkanom.

TRT Balkan / agencije