Konaković je najavio da će se u Novom Pazaru susresti s muftijom Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudićem.      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) da je jedan od važnih dijelova sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu bio Sandžak i stanje Bošnjaka u ovom dijelu Srbije.

Konaković je rekao da su sa predstavicima BNV-a razgovarali o poziciji Bošnjaka u Srbiji, ali i nekim vidovima saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Kroz neke institucionalne organizacije se lakše komunicira i bošnjačka nacionalna vijeća u Srbiji i Hrvatskoj i Bošnjačko nacionalno vijeće u Crnoj Gori su institucije u kojima se može dobiti realna slika i nekako olakšati ta vrsta komunikacije sa matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom. Ovdje smo, prije svega, i primarno razgovarali o poziciji Bošnjaka, jer me kao Bošnjaka, ponosno, zanima ta tema, ali i nekim drugim vidovima saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije. Nosim pozitivne utiske, ovo je moja prva posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću, prva je, ali mislim da će ih biti dosta“, rekao je Konaković, dodavši da će prilikom svakog dolaska posjećivati i ovaj dio Srbije sa nekim temama koje su međudržavni odnosi, ali i o položaju i poziciji Bošnjaka na poziciji Jugoistočne Evrope.

Predočio je da je u vezi s radom Konzulata BiH u Novom Pazaru do sada postojao administrativni problem, jer nije postojao budžet i da će do kraja marta ove godine, najvjerovatnije nakon usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, biti pozicije za konzulate u Novom Pazaru, Rijeci, ambasadu u Tirani, kao i za još neka diplomatska predstavništva za koja je od Predsjedništva BiH dobijena obaveza da budu otvorena.

„Odmah, nakon usvajanja budžeta idemo u sistematizaciju radnih mjesta. Nadam se da ćemo to u nekoliko narednih mjeseci uspješno realizirati. To nam je zaista prioritet. Želimo da što prije otvorimo vrata (Konzulata BiH), da tamo sjede ljudi koji mogu pomoć Bosancima i Hercegovcima na ovim prostorima da lakše komuniciraju sa svojom domovinom, maticom“, naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

Najavio je da će se danas u Novom Pazaru susresti s muftijom Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudićem.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je kazala da su sa ministrom Konakovićem, koji je tokom posjete Srbiji na najvišem nivou, iskoristio priliku da posjeti Bošnjake u Sandžaku i Srbiji, razgovarali o stanju i statusu Bošnjaka, o zakonodavnom i stanju na terenu.

„Govorili smo o različitim mogućnostima i potrebi da se neka pitanja pravno regulišu, jer koliko god da imamo emotivnu povezanost sa našom maticom, neke stvari doista nisu pravno riješene i na tome ćemo insistirati. On se u potpunosti složio i jedna od tačaka, prilikom svakog susreta zvničnika Bosne i Hercegovine, treba biti položaj bošnjačkog naroda u Republici Srbiji. Nadamo se nastavku saradnje“, rekla je Pramenković, ocijenivši susret sa Konakovićem jako konstruktivnim.

Tokom susreta juče u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije, predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnjih poslova Ivicom Dačićem, šef bosanskohercegovačke diplomatije Elemedin Konaković je iznio stav „da je vrijeme za malo hrabrije iskorake u odnosima između dvije zemlje i da fokuse treba stavljati na stvari oko kojih se možemo dogovarati, da predugo traje stanje zamrznutog konflikta u kojem su dominantne teme sve naše razlike i bolna i teška prošlost“.

TRT Balkan / agencije