Radman je naglasio da su Hrvatska i Kosovo prijateljske zemlje, koje imaju odlične bilateralne odnose i nemaju otvorenih pitanja.     Foto: AA

Kosovo i Hrvatska imaju odlične bilateralne i prijateljske odnose, konstatovali su ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji boravi u posjeti Kosovu.

Hrvatski šef diplomatije Radman je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Gervallom kazao da na Kosovu boravi na Dan Evrope kako bi se obilježilo 720 godina od prvog pisanog spomena Janjeva, kao najstarije hrvatske dijaspore.

Kazao je da u mestu Janjevu, udaljenom 17 kilometara od Prištine, danas živi mala, siromašna hrvatska zajednica, njih oko 150, kojoj je potrebna pomoć i briga kako bi imali sve kao i drugi građani Kosova i jednako kao što Albanci u Hrvatskoj uživaju sva prava.

Radman je naglasio da su Hrvatska i Kosovo prijateljske zemlje, koje imaju odlične bilateralne odnose i nemaju otvorenih pitanja. Istakao je da će ova njegova posjeta nakon dvije godine, poslužiti kao garant daljem jačanju saradnje i intenziviranju dijaloga, a najviše prostora za saradnju, kako je kazao, ima u privredi.

Uputio je snažnu podršku koju Hrvatska daje pristupanju Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući prije svega Savjet Evrope i Evropsku uniju, te je pozdravio skoru liberalizaciju viznog režima Evropske unije i Kosova.

Hrvatski ministar je kazao da se sa koleginicom Gervallom složio da je napredak u dijaloga Kosova i Srbije važan za dobrosusjedske odnose.

“Razgovarajući o dijalogu Kosova i Srbije složili smo se kako je napredak prema normalizaciji odnosa Kosova i Srbije vrlo važan za regionalnu stabilnost i s te strane očekujemo određene pomake. U svakom slučaju Kosovo zaslužuje ostati stabilna, nezavisna i suverena zemlja”, kazao je Radman.

Takođe je pozdravio nedavni dogovor Kosova i Srbije o usvajanju Deklaracije o nestalim osobama, kazavši da se nada da će to dovesti do napretka u rešavanju nerešenih slučajeva od pre više od 20 godina. Podsetio je da i Hrvatska, nakon 30 godina, traga za 1.812 osoba.

Šefica kosovske diplomatije Gervalla zahvalila se Hrvatskoj na podršci koju ta zemlja pruža Kosovu na svakom međunarodnom forumu, u procesu liberalizacije viza i apliciranju Kosova u Savet Evrope. Ona je podsetila da je Kosovo zvanično apliciralo za članstvo u EU decembra prošle godine.

Kosovska ministarka je ocenila da su Albanci u Hrvatskoj i Hrvati na Kosovu najbolji most koji spaja dve zemlje.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi konstatacije premijera Albina Kurtija da Kosovo može da se ugleda na Hrvatsku po pitanju regulisanja prava manjinskih zajednica, Gervalla je kazala da su političke konsultacije između dve zemlje normalne, ali da su to isključivo bilateralne konsultacije I ne odnose se na treće zemlje, u ovom slučaju Srbiju.

Ona je kazala da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak prezentovao više modela kako se mogu regulisati prava manjina, ali je kosovska strana konstatovala da Ustav Kosova daje više prava manjinama, nego bilo koji od tih modela.

“Ni jedan model, ni jedna vrsta Zajednice, mehanizam, ne može da se primeni na Kosovu ukoliko se krši suverenost zemlje, Ustav i funkcionalnost Republike Kosovo. Ova tri elementa su osnova za funkcionisanje države. Ono što smo videli u BIH jeste potpuna blokada funkcionisanja države putem Republike Srpske, neće se dogoditi na Kosovu. Ovom regionu je dovoljna jedna Republika Srpska, ne treba mu druga jer je i ova previše”, istakla je Gervalla.

Dodala je da su Kosovo i Srbija u procesu pregovora, te da ništa nije odlučeno. Međutim, istakla je da Srbija treba da bude ozbiljnija jer je u Briselu i u Ohridu prihvatila evropski sporazum, ali se ponaša kao da tamo nije ni bila.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman tokom boravka na Kosovu sastaće se i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, te posetiti pripadnike hrvatskog kontingenta u NATO misiji KFOR.

TRT Balkan / agencije