Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Vojska Srbije nije učestvovala u sukobu koji se dogodio 24. septembra na Kosovu i da nije ulazila na teritoriju Kosova.          Foto: AA

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Vojska Srbije nije učestvovala u sukobu koji se dogodio 24. septembra na Kosovu i da nije ulazila na teritoriju Kosova.

On je na konferenciji za novinare rekao da će Vojska Srbije, ukoliko dobije naredbu od predsednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da njene jedinice uđu na Kosovo kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršti "efikasno, profesionalno i uspešno".

Vučević je naglasio da će to, ako se i dogodi, biti prethodno najavljeno komandi KFOR, uz apsolutno poštovanje normi ratnog prava.

Vučević je istakao da će Srbija će učiniti sve ne dođe do takvog scenarija i da je bitno da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova iz 1999. godine i da se implementira ono što je predviđeno sporazumima između Beograda i Prištine.

Vučević je rekao da bi bilo korisno da se obezbedi veće prisustvo KFOR na Kosovu jer bi to popravilo bezbednost i sigurnost Srba na Kosovu.

Istakao je da je saradnja između Vojske Srbije i KFOR-a zasnovana je na međusobnom poštovanju, da se do sada korektno odvijala i da su to nepobitne činjenice.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da Milan Radoičić, koji je priznao da je organizovao ljude koji su učestvovali u sukobu u Banjskoj na Kosovu nije učestvovao na obuci i vojnoj vežbi Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama, kao što tvrde vlasti u Prištini.

Mojsilović je istakao da Radoičić nije ispalio nijedan metak i nijednu granatu, niti je prisustvovao navedenim aktivnistima.

On je naveo da je Radoičić prethodonih godina pozivan na vojne vežbe, ali da se na njih nije odazivao.

Mojsilović je, reagujući na saopštenje Vašingtona i Brisela da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija duboko zabrinute zbog "prekomernog angažovanja Vojska Srbije oko administrativne linije" između Srbije i Kosova, istakao da nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, "već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti".

On je naveo da je nakon izbijanja krize, 25. septembra, bilo angažovano 8.350 pripadnika Vojske Srbije ne samo na obezbeđivanju administrativne linije u zoni kopnene bezbednosti nego i u sastavima jedinica Vojske Srbije razmeštenih u blizini administrativne linije.

"Iz vojničkog ugla smatram da su svi komenatri na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih 10 dana totalno nepotrebni", istakao je Mojsilović.

On je podsetio da su u decembru 2022. godine i maju ove godine bile slične bezbednosne krize i naveo da je na osnovu naređenja srbijanskog predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vojska Srbije podigla borbenu gotovost na najviši nivo i da je u oba događaja angažovala 14.000 pripadnika Vojske Srbije.

Mojsilović je rekao da zbog ta dva događaja niko nije izrazio zabrinutost, iako je bilo 14.000 pripadnika Vojske Srbije "zbog čega čudi da je neko duboko zabrinut zbog 8.350 pripadnika Vojske Srbije".

On je naveo da trenutno Vojska Srbije ima 4.500 svojih pripadnika u kopnenoj zoni bezbednosti koji su sposobni da prate i obezbede, i utiču na bezbednost u Srbiji.

Mojsilović je rekao da je režim rada jedinica Vojske Srbije u kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđivanje administrativne linije sa Kosovom vraćen u normalu što znači "redovno brojno stanje Vojske Srbije".

TRT Balkan / agencije