Maqedonci je naveo da su kosovske bezbedonosne institucije u stalnoj koordinaciji sa KFOR-m, NATO-om i partnerima, kako bi se smanjila opasnost od pretnji koje dolaze iz Srbije.                 Foto: AA

Ministarstvo odbrane Kosova zabeležilo je napredak tokom 2023. godine u svim oblastima, od budžeta, preko nabavke naoružanja, povećanja broja vojnika i povećanja plata, izjavio je ministar odbrane Ejup Maqedonci na završnoj godišnjoj konferenciji za medije.

Maqedonci je kazao da su strateški ciljevi Republike Kosovo integracija u euroatlantske strukture, pre svega u NATO Partnerstvo za mir. Istakao je da Kosovske bezbedonosne snage (KBS) stalno izgrađuju svoje kapacitete za odbranu prema standardima NATO-a.

Maqedonci je naveo da su kosovske bezbedonosne institucije u stalnoj koordinaciji sa KFOR-m, NATO-om i partnerima, kako bi se smanjila opasnost od pretnji koje dolaze iz Srbije.

“Samo prisustvo tri brigade Vojske Srbije raspoređene na jugu Srbije predstavlja pretnju i militarizaciju južne zone Srbije, odnosno granične zone između Srbije i Republike Kosovo. Vojno prisustvo, normalno, predstavlja pretnju našoj zemlji i to je posledica hegemonističkog i agresivnog pristupa Republike Srbije u odnosu na našu zemlju”, naglasio je Maqedonci.

Ministar je govoreći o dostignućima Ministarstva odbrane tokom 2023. godine, kazao da je regrutovano 627 novih vojnika, dok je za skoro tri godine mandata aktuelne Vlade Kosova regrutovano 1.836 novih pripadnika, čime je udvostručen ukupan broj vojnika.

Takođe je istakao da su povećane plate, posebno pripadnicima sa nižim činovima, za 39 posto. Kazao je da je tokom ove godine 580 pripadnika obučavano van zemlje, dok se na prestižnim vojnim akademijama u partnerskim zemljama školuju 62 kandidata KBS-a.

“Posebno dostignuće je investiranje u sistem naoružanja, sa budžetom povećanim za 100 posto u odnosu na 2022. godinu. Investirano je 28 posto više u kupovinu naoružanja tokom ove godine ili od oko 4 miliona koliko je investirano tokom prošlih vlada, suma je dostigla 239 miliona eura investicija u sistem naoružanja. Dronovi Bayraktar su samo deo modernog sistema naoružanja kojim su opremljene Kosovske bezbedonosne snage”, rekao je Maqedonci.

Dodao je da nabavka naoružanja podržava razvoj u skladu sa sveobuhvatnim planom tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da mere koje je Evropska unija uvela Kosovu zbog situacije na severu Kosova nisu uticale na Kosovske bezbedonosne snage i njihovo učešće u međunarodnim vojnim vežbama sa zemljama partnerima.

TRT Balkan / agencije