Maqedonci je kao učesnik Balkanskog samita o dezinformacijama, rekao da je rat u Ukrajini uticao i na region Zapadnog Balkana.    Foto: AA

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci izjavio je u četvrtak da je Srbija 24. septembra 2023. godine u napadu na Banjsku, u opštini Zvečan na severu Kosova, pokušala da pripoji deo teritorije Kosova, uz uključivanje Ruske tajne službe.

Maqedonci je kao učesnik Balkanskog samita o dezinformacijama, rekao da je rat u Ukrajini uticao i na region Zapadnog Balkana.

„Naoružana i uniformisana grupa, uz podršku bezbednosnih struktura Srbije, pokušala je 24. septembra prošle godine da otme teritoriju, odnosno delimičnu invaziju dela teritorije naše zemlje, a procenjujem da to nije urađeno slučajno, već je urađeno sa uticajem koji ruska tajna služba ima u srpskom društvu, ali i u institucijama Republike Srbije“, naglasio je Maqedonci.

Ministar Maqedonije je rekao da bi poraz Rusije u Ukrajini bila pobeda za sve i prilika da se nastavi integracija Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture.

„Bez poraza Rusije u Ukrajini, nećemo imati jasan rezultat gde će se Republika Srbija nasloniti, niti gde će zadržati svoju poziciju. Cenimo da predsednik Vučić, aktuelna politika u Srbiji, zanemaruje pitanje zaključivanja dijaloga, zanemaruje pitanje potpisivanja sporazuma da bi čekala ishod rata u Ukrajini“, naglasio je kosovski ministar.

Ministar odbrane Maqedonije je na Balkanskom samitu o dezinformacijama, koji je okupio stručnjake za borbu protiv dezinformacija, rekao i da se Kosovske bezbedonosne snage bore protiv dezinformacija uvek na profesionalan način, počevši od analize informacija. On je ocenio da u smislu odbrane, dezinformacija znači i deo operativne obmane, odnosno kada protivnik dezinformiše ne samo u cilju stvaranja nejasnog okruženja, već i stvaranja mogućnosti za operativnu obmanu odbrambenih snaga zemlje.

TRT Balkan / agencije