Istakao je da je izgradnja i razvoj policijskih kapaciteta dugoročan napor.    Foto: AA

Povodom obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u saradnji sa Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca i Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici organizovao je naučnu konferenciju “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“.

U radu ovog naučnog skupa učestvovala su ugledna imena akademske i šire zajednice, a konferencija je bila prilika da se sagleda i preispita dvadeset i osam godina implementacije mira u Bosni i Hercegovini, posebno iz ugla geopolitičkih promjena koje su dovele do dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji. Istovremeno, bila je to prilika i za sagledavanje svih sigurnosnih aspekata, u uslovima konstantnog osporavanja njene nezavisnosti i teritorijalnog suvereniteta.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica učestvovao je u radu sesije “Sigurnosni izazovi i prijetnje – 32. godine poslije“ uz dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. Jasmina Ahića, dekana Fakulteta Političkih nauka prof. dr. Seada Turčala i bivšeg generala OSBiH Vahida Karavelića, objavio je MUP Kantona Sarajevo.

Ministar Katica je govorio o značaju policijskih snaga u kontekstu jačanja države Bosne i Hercegovine.

“Policija je temelj sigurnosti i nezavisnosti jedne države. To se pokazalo i toga 1.marta 1992. godine u Bosni i Hercegovini kada su policijske snage u sklopu zakonskih aktivnosti djelovale u cilju očuvanja reda i mira. Dešavanja u svijetu i regionu nam daju za pravo i obavezu da razmišljamo o prioritetnom osnaživanju i moderniziranju policijskih snaga u BiH kao i u KS“, poručio je ministar.

Istakao je da je izgradnja i razvoj policijskih kapaciteta dugoročan napor.

“Zapošljavanje u policiju i selekcija je jedna oblast upravljanja ljudskim resursima koja je privukla posebnu pažnju u širem kontekstu policijskog rada, ali i pažnju cijele javnosti. Za odabir kandidata sa potrebnim sposobnostima, vrijednostima i karakteristikama, ključno je koristiti rigorozne i poštene procedure i selekcije što smo i postigli u KS i na to smo jako ponosni. Efikasni programi za obuku i razvoj su takođe neophodni da bi se policajcima dalo znanje, sposobnosti i vještine koje su im potrebne za uspješno obavljanje svojih dužnosti“, dodao je.

Za efikasnije djelovanje policijskih službenika kako bi mogli odgovoriti svim izazovima, ministar je najavio nabavku nove opreme i ulaganje u infrastrukturu.

“Kako bi stepen sigurnosti građana bio podignut na najviši nivo, u ovoj godini planirali smo jačanje i kapacitiranje policije materijalno-tehničkim sredstvima i novom opremom, kao i naoružanjem. Ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u budućnost policije. Prvi put nakon višedecenijske neposvećenosti razvoju infrastrukture neophodne za adekvatne uslove rada policije, MUP KS će u 2024.godini promijeniti pristup i uložiti u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju policijskih uprava,“ izjavio je Katica.

Zaključeno je da se na ovaj način postavljaju temelji za jačanje ljudskih, materijalnih i infrastrukturnih resursa MUP-a Kantona Sarajevo. Ovim reformskim naporima u cilju poboljšanja svoje odgovornosti i pouzdanosti, kao i povećanje efikasnosti i efektivnosti u oblastima upravljanja ljudskim resursima, MUP KS odgovora na potrebe građana i preuzima odgovornost za javni red i mir, te na taj način doprinosi promociji sigurnog okruženja i sigurnosti pojedinca.

TRT Balkan / agencije