Uvodničar je bio profesor sigurnosnih studija Edin Mujkić.     Foto: AA

Profesor sigurnosnih studija Edin Mujkić izjavio je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred sve većim geopolitičkim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima i da garant njenog opstanka i razvoja ne može biti pomoć međunarodne zajednice, već ulaganje i jačanje sopstvenih institucija.

Mujkić iz Škole za javnu službu Univerziteta u Koloradu danas je uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ koja je održana o temi “BiH pred globalnim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama“.

On je ukratko opisao trenutnu situaciju u svijetu u kontekstu rata u Ukrajini, vanjske politike SAD-a, Rusije i Kine te odjeke tih politika na Evropu i regiju.

“Bosna i Hercegovina se nalazi pred sve većim geopolitičkim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima. Ruska invazija na Ukrajinu je napravila geopolitički zemljotres koji utiče na BiH kroz promjenu američke politike prema Srbiji prvenstveno, a onda i kroz apizment mnogih desničarskih lidera u Evropi u svrhu jedinstva u borbi protiv Putinove Rusije. Međutim, takva politika će neminovno imati svoje žrtve“, kazao je Mujkić.

Smatra da politika Aleksandra Vučića i Srbije, te Andreja Plenkovića i Hrvatske, definitivno pokazuju da Srbija i Hrvatska pokušavaju da iskoriste ovaj trenutak da ostvare stare i dugoročne ciljeve na uštrb Bosne i Hercegovine.

“Pored ovih prijetnji, ruska propaganda, kombinovana sa stvarnim problemima u EU-u, pogotovo kada je u pitanju masovna imigracija te energetski sektor, stvaraju plodno tlo za širenje uticaja ultradesničarskih stranaka u EU-u. Pored toga što su proruske, sve su samo ne demokratske“, kazao je Mujkić.

Ističući da je takvo okruženje prirodni saveznik retrogadnih snaga iz Srbije i Hrvatske, Mujkić je poručio da se BiH mora prvenstveno osloniti na samu sebe.

“Međutim, sve stranke koje imaju prefiks probosanske su podbacile u izgradnji kapaciteta koji bi omogućio BiH da se odupre sadašnjim ili potencijalnim, budućim sigurnosnim prijetnjama. To se prvenstveno odnosi na izgradnju institucija kao i ulaganja u ljudske resurse. Na lokalnom nivou BiH je dokazala ogroman institucionalni kapacitet. Ovogodišnji tragični zemljotres u Turkiye je dokazao da pripadnici GSS u BiH i pored svih poteškoća, nedostatka sredstava i opreme mogu vrlo brzo poslati jednak broj ljudi kao i velike, razvijene zemlje. Jak institucionalni kapacitet na lokalnom nivou je ustvari temelj svakog demokratskog društva. Međutim, razne opstrukcije na državnom i federalnom nivou, kao i nedostatak volje i vizije, opstruiraju razvijanje ovakvih institucija iako su pokazatelj ogromnog potencijala“, kazao je on.

Naglasivši da se BiH ne smije pouzdavati u pomoć međunarodne zajednice da zaštiti njen osnovni interes, suverenitet i pravo na postojanje, Mujkić je kazao da samo ulaganje i izgradnja sopstvenih institucija kao i ulaganje u ljudske resurse, mogu biti granat prevladavanja trenutnih izazova kao i opstanka Bosne i Hercegovine.

“U ovakvoj situaciju, probosanske stranke moraju da razvijaju institucije, tj. državu tamo gdje mogu. Ako opstrukcije postoje na državnom i federalnom nivou, onda kantoni moraju ulagati u institucije koje su od državnog značaja, sami, ili u koordinaciji sa drugim kantonima. Samo tako BiH će biti u mogućnosti da se odupre sve većim i kompleksnijim prijetnjama, bile one lokalnog i regionalnog karaktera ili globalnog“, zaključio je Mujkić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović istakao je da je riječ o važnoj temi u izuzetno teškom periodu punom velikih izazova pred Bosnom i Hercegovinom.

“Siguran sam da ćemo današnjom sesijom dobiti širi uvid u temu koliko i poticaj za dalje elaboriranje, senzibiliziranje i aktivnosti na ovo sigurnosno i prvorazredno političko pitanje u ovim historijskim okolnostima za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“, kazao je Kulenović.

On je naglasio da zabrinjava ozbiljnost situacije i da je krajnje vrijeme da se poslušaju upozorenja koja dolaze i od zvaničnika NATO-a i prijateljskih zemalja koja su fokusirana na stabilnost i mir.

“Historijska je odgovornost na elitama, bile one intelektualne, morale, političke ili institucionalne kojima buduće generacije neće oprostiti obamrlost u vremenu. Oslonac na očekivanja samo od djelovanja internacionalnih subjekata u ime moralnih ili pravnih razloga nisu dovoljna garancija, niti pouzdan put za sticanje samopouzdanja i pridobijanje potrebnih savezništava. Razvijeni sistem odvraćanja i predupređenja baziran na sopstvenim snagama, organizaciji, edukaciji i sredstvima, jedina je pouzdana garancija uspjeha, kao i toliko puta u našoj prošlosti“, poručio je Kulenović.

TRT Balkan / agencije