Predsjednik Hrvatske poručio je da ne vidi razlog zbog kojeg Hrvatska ne bi priznala Palestinu.      Foto: predsjednik.hr

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu kojoj su prisustvovali ambasadori, konzuli, generalni konzuli i vojni izaslanici Republike Hrvatske, hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na brojna vanjskopolitička pitanja, a poseban fokus stavio je na pitanje priznanja Palestine kao države.

„Cijeli niz država priznao je Palestinu, pa i dio država bivše Jugoslavije. Hrvatska šuti. Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga i opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska šuti? Ne vidim razlog zbog kojeg Hrvatska ne bi priznala Palestinu“, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Palestinu priznalo više od 75 posto članica UN-a, ali ne i Hrvatska

Posljednja u nizu zemalja koja je priznala Palestinu kao državu bila je Armenija, a nedugo prije nje na ovaj potez odlučila se i Slovenija.

Najmanje 148 zemalja članica UN-a priznaje Palestinu kao državu, ali među njima nije Hrvatska.

Nakon što su se u maju 2024. godine na ovaj potez odlučile tri evropske države - Norveška, Španija i Irska, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića novinari su upitali hoće li se i Hrvatska odlučiti na isto, na što je Plenković odgovorio da se u tom trenutku "ne razmišlja o priznanju Palestine".

"U ovom trenutku ne razmišljamo o tome. Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana", istakao je.

Nedugo potom na ove izjave reagovao je Plenkovićev apsolutni politički protivnik, Zoran Milanović, kazavši da Plenković ne može odlučivati samostalno o tako teškim odlukama.

"Iako su izraelske vlasti u zadnjih pola godine učinile grozne stvari, eventualno priznanje Palestine nije jednostavna odluka", rekao je tada Milanović.

Sada, tri mjeseca poslije, i gotovo godinu dana od početka izraelskih brutalnih napada na Palestince, hrvatski predsjednik se u potpunosti zalaže za priznanje Palestine.

Predstavnici hrvatske diplomatije generalno rijetko iznose jasan stav o ovom pitanju i u svojim odlukama su, poprilično, nedosljedni. Tome u prilog govori činjenica da je Hrvatska, prilikom glasanja u UN-u za hitan, trajni i održiv humanitarni prekid vatre u Gazi glasala protiv, dok je prilikom glasanja za priznanje palestinske države, također u UN-u, bila sudržana.

TRT Balkan