Kamen temeljac su položili ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila Alšamsi, direktor Udruženja MFS-EMMAUS Hamzalija Okanović, načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić i direktor Centra za socijalni rad Doboj Istok Omer Konjić.     Foto: AA

Brojni zvaničnici iz zemlje i inostranstva u četvrtak su prisustvovali polaganju kamena temeljca za izgradnju Centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Doboj Istoku, procijenjene vrijednosti od milion konvertibilnih maraka, gdje će se pružati podrška za svu djecu sa poteškoćama u razvoju sa ove općine, ali i šire.

Kamen temeljac su položili ambasadorica UAE u Crnoj Gori Nabila Alšamsi, direktor Udruženja MFS-EMMAUS Hamzalija Okanović, načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić i direktor Centra za socijalni rad Doboj Istok Omer Konjić.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca koji će finansirati Fondacija Veliko srce (The Big Heart Foundation) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prisustvovali su i brojni uposlenici MFS-EMMAUS-a, djeca/korisnici Dnevnog centra i njihovi roditelji.

“Čast mi je da budem prisutna polaganju kamena temeljca za ovaj centar. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju uvijek prioritete za podršku ovakvim projektima, za ljude kojima treba pomoć da se uključe u sredinu i u društvo i da im se pruži podrška da ne budu zapostavljeni. Sa njima se može raditi i treba posebno raditi na njihovoj socijalizaciji i uključivanju u društvo. Zahvaljujem se Fondaciji Veliko srece što je pružila podršku ovom projektu. Ako Bog da bit će još različite pomoći za državu Bosnu i Hercegovinu. Želim puno uspjeha za radnike i za Udruženje MFS-EMMAUS i nadam se ako Bog da iduće godine da svi budemo na otvaranju ovog Centra“, kazala je u svom obraćanju ambasadorica Alšamsi.

Završetak radova na Centru očekuje se početkom maja iduće godine, a izvođač radova je građevinska firma “Invest gradnja“ iz Gračanice.

“Ovo će biti jedan savremeni Centar koji će koristiti kako građanima i djeci sa područja općine Doboj Istok, tako vjerujem i sa područja drugih općina u kantonu. Na svu sreću da je EMMAUS imao snege i našao donatora za ovaj značajan projekat. Srce nam je puno i svima nam je drago da pomognemo makar malo, koliko je u našoj moći djeci sa poteškoćama u razvoju“, rekao je u svom obraćanju prisutnim Kemal Bratić, načelnik općine Doboj Istok.

„Značit će nam puno ovaj Centar i zbog svih nas ovdje i druge djece koja se nalaze na našoj općini. Ja imam sina koji nije pričao tri godine, nisam se mogla sa njim sporazumiti ali uz pomoć logopeda i defektologa puno je uznapredovao. Sad u školu ide samostalno, ima svog asistenta što sam prezadovoljna ali to sve ne bi postigao da nije ovdje dolazio sa njim radio i sada se baš napredak vidi“, kazala nam je Delić Sabaheta, majka dječaka sa poteškoćama u razvoju koji već duže vrijeme pohađa MFS-EMMAUS-ov Dnevni centar u Doboj Istoku.

Centar će imati specijalno uređene kabinete za individualni i grupni rad, senzorne sobe i vanjska igrališta prilagođena djeci sa poteškoćama u razvoju i predstavlja izuzetno važnu potporu njihovim potrebama kao i njihovim roditeljima, posebno jer je već u praksi potvrđena potreba za postojanjem istog, kroz realizaciju projekta Dnevnog boravka/centra djece sa posebnim potrebama koji realizuje MFS-EMMAUS.

TRT Balkan / agencije