Humanitarnom bazaru prisustvovao je i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura, koji je po ulasku u školu pozdravljen aplauzom te uzvicima „Palestina“.    Foto: AA

U prostorijama OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u četvrtak je upriličen humanitarni bazar za podršku djeci Palestine.

Na humanitarnom bazaru, pod nazivom „Djeca drugarima u Palestini“, učenici ove škole su zajedno sa svojim roditeljima pripremili razne ukusne poslastice koje su ponuđene na prodaju, a svi prihodi od prodaje bit će usmjereni za pomoć djeci Palestine.

Učenici su se također potrudili da i kroz prigodne crteže pošalju poruke podrške djeci Palestine, pa je u holu škole bilo moguće pročitati poruke: "Slobodna Palestina", "Spasite naše drugare u Gazi", kao i istaknute zastave Bosne i Hercegovine i Palestine. Na samom početku intonirane su himne, potom uslijedila obraćanja.

Direktorica škole Samira Nukić istakla je kako je Sarajevo grad koji je prije tri decenije prošao kroz slična stradanja kroz koja danas prolazi Gaza, te kako su na ovaj način odlučili solidarisati se s palestinskim narodom.

“Naša želja je bila da damo bar jedan mali doprinos. Mi mislimo da smo nemoćni, ali možda i nismo. Željeli smo da kažemo da rat ne smije nikad da bude opcija i da stradanja trebaju stati, a posebno kada govorimo o stradanju djece”, podvukla je Nukić.

Humanitarnom bazaru prisustvovao je i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura, koji je po ulasku u školu pozdravljen aplauzom te uzvicima „Palestina“.

U obraćanju prisutnim đacima, roditeljima te uposlenicima škole, Namoura je rekao kako ga je veoma obradovao prizor velikog broja prisutnih na bazaru podrške Palestini, na čemu je svima zahvalio.

“Vaša nevina srca olakšavaju nam našu bol stradanja naše djece u Gazi. Ovo je veoma važna poruka, važna je dolazi iz ljudskog i civiliziranog Sarajeva, grada koji je prošao kroz ono što prolazi danas Gaza”, rekao je Namoura, naglašavajući kako je poruka posebno važna jer je djeca Sarajeva šalju djeci Gaze.

Nakon obraćanja, direktorica Nukić i ambasador Namoura su zajedno obišli bazar u prostorijama škole.

Naglašeno je kako će svi prihodi bazara biti usmjereni za pomoć djeci Palestine.

Učenici sarajevske Osnovne škole prikupili više od 10.000 KM za narod Palestine

Učenici, roditelji i zaposleni u jednoj sarajevskoj Osnovnoj školi prikupili su značajna finansijska sredstva za narod Palestine.

Uprava Osnovne škole “Aleksa Šantić” i Vijeće roditelja pokrenuli su humanitarnu akciju za narod Palestine kojoj su se odazvali brojni učenici.

Učenici, roditelji i zaposleni u OŠ “Aleksa Šantić“ Sarajevo su prikupili donaciju u iznosu od 10.212 KM. Ponosni smo. Zahvaljujemo svima, objavili su iz ove Osnovne škole.

Izraelska vojska proširila je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim vazdušnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata ubijeno je još 265 Palestinaca, čime je ukupan broj povećan na 9.061, objavilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja. Istovremeno je ubijeno 1.538 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije