Planirano je da simpozij pokrije starogrčki, rimski, bizantijski, osmanski i savremeni period.   Foto: ilem.org.tr

„Međunarodni balkanski simpozij: Historija i historiografija u kotlinama civilizacije III” održat će se 30. septembra i 1. oktobra 2022. godine u Istanbulu.

Osnovni cilj simpozija je da se, putem ispitivanja istaknutih historijskih izvora i historičara o balkanskoj geografiji od starogrčkog perioda do danas, otkrije cjelovita slika balkanskog područja u smislu "historijskih izvora".

Ovaj simpozij će omogućiti lakši pristup historijskim izvorima za nove istraživače koji će provoditi istraživanja u regionu, i pružiti im priliku da objasne, povežu i uspostave uzročno-posljedični odnos između historijskih izvora, dinamike, perspektiva, tema i zajedničke i diferencirane osnovne strukture historičara.

Planirano je da simpozij pokrije starogrčki, rimski, bizantijski, osmanski i savremeni period. Dvodnevni simpozij ima za cilj da spoji različite izvore vezane za balkansku historiografiju i da kombinuje različite narative ove geografije.

Na simpoziju će se govoriti o tome kako se geografija Balkana, od arhiva država do privatnih putopisa, shvata i kako se prenosi u današnje vrijeme, a na dnevni red će biti uvrštena i problematična pitanja balkanske historiografije.

Simpozij, koji će se održati od 30. septembra do 1. oktobra 2022. godine, organizuje Udruženje za naučne studije (ILEM). Program podržava Predsjedništvo za Turke u inostranstvu i srodne zajednice (YTB). Udruženje Fettah Efendi, YTU Centar za balkanske i crnomorske studije (BALKAR), Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za jezik, historiju i geografiju Univerziteta u Ankari i Centar za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Istanbulu dali su svoj doprinos programu. Program će se održati uživo u ILEM-ovoj zgradi u Uskudaru, u Istanbulu.
Simpozij je otvoren za sve zainteresovane.

TRT Balkan