Uloga vijeća i predstavnika je savjetodavna, biraju se radi unaprjeđivanja i zaštite položaja manjina, odnosno njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.        Foto: Reuters Archive

Bira se 339 vijeća i 106 predstavnika u 201 jedinici: u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina.

Vijeća bira 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19.

Pravo birati imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost te imaju prijavljeno prebivalište na području grada, općine ili županije gdje su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

„Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim vijećima predstavljati u iduće četiri godine“, poručio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao i da prije odlaska na biračko mjesto provjere njegovu adresu, jer je broj biračkih mjesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im i adrese ponešto promijenjene.

Birači te adrese mogu pronaći na mrežnim stranicama DIP-a ili na stranicama svojih općina ili gradova, podsjetio je Hojski.

Kao i na svim drugim izborima, biračka mjesta otvorena su do 19 sati.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama.

Procjenjuje se da će na provedbi nedjeljnih izbora biti angažirano oko 6000 osoba te da će stajati oko milijun i pol eura.

Uloga vijeća i predstavnika je savjetodavna, biraju se radi unaprjeđivanja i zaštite položaja manjina, odnosno njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Prvi manjinski izbori održani su prije 20 godina, nedjeljni su šesti takvi izbori.

TRT Balkan / agencije