Majke Srebrenice: Izražavamo solidarnost sa žrtvama razornog zemljotresa

Majke Srebrenice: Izražavamo solidarnost sa žrtvama razornog zemljotresa

Mirno okupljanje na Trgu slobode okončano je učenjem Fatihe za žrtve genocida.
Mirno okupljanje na Trgu slobode okončano je učenjem Fatihe za žrtve genocida.            Foto: AA

Majke i žene Srebrenice i Podrinja na Trgu Slobode u Tuzli održale su još jednom mirno okupljanje 11. dana u mjesecu u spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine.

Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice", ogorčena je neradom državnih institucija koje su angažovane u procesu ekshumacije i identifikacije žrtava genocida.

"Nezadovoljni smo radom pravosudnih institucija. Ne rade svoj posao i ogročene smo zbog toga. Ali, kada sve sagledamo, sve je do politike. Mi se ne bavimo politikom, ali politika sve diriguje. Žrtve se minimiziraju, a procesi protiv optuženih traju beskonačno dugo. Mi srećemo one koji su počinili genocid, mi njih znamo, ali prolaze godine. Zato tražimo istinu i pravdu. Hoćemo da institucije rade svoj posao", Nura Begović, koja je pozvala građanke i građane BiH na solidarnost sa žrtvama razornog zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa, osvrnula se na inicijativu da Srebrenica izgubi status opštine i postane mjesna zajednica.

"Srebrenica je bila grad kada mnogi drugi gradovi nisu postojali. Srebrenica je historijsko i kulturološko središte. Srebrenicu su raselili i ubili, ali neka ne zaborave da su i bijeli nišani u Potočarima stanovnici Srebrenice", kaže Hotić.

O istoj inicijativi govorila je i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, koja ističe da se inicijativa nikad neće realizovati sve dok ima živih žrtava genocida nad Bošnjacima.

"I ranije su pokušavali na sve načine da minimiziraju genocid u Srebrenici. Ali ni jedna gumica ne može izbrisati ono što se dogodilo u Srebrenici pred očima cijelog svijeta, a to je genocid u zaštićenoj zoni UN-a", kaže Subašić.

Mirno okupljanje na Trgu slobode okončano je učenjem Fatihe za žrtve genocida.

TRT Balkan / agencije