Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasa se na 1.265 biračkih mjesta.      Foto: AA

U Srbiji se danas održavaju izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

Opozicija, naročito u Beogradu, na izbore izlazi podijeljena. Jedan dio opozicionih stranaka je najavio da neće učestvovati, uz obrazloženje da vlast nije osigurala poštene uslove za demokratski izborni proces.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda učestvovaće 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu ima 11 lista. U Beogradu, glasači biraju 110 odbornika Skupštine grada kao i odbornike u 17 gradskih opština.

Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasa se na 1.265 biračkih mjesta.

Lokalni izbori u Beogradu slijede nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. decembra prošle godine za koje opozicija tvrdi da su pokradeni nizom zloupotreba, koje su konstatovali i međunarodni posmatrači.

Zbog izbora, u četvrtak uveče proglašena je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta u 20 sati.

Izborna komisija bi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta trebala objaviti ukupan izvještaj o rezultatima izbora.

Izbori se neće održavati u 64 grada i opštine gdje su održani u decembru prošle godine.

TRT Balkan / agencije