“Dogovorili smo se da nastavimo sa ovim pitanjem sledećeg ponedeljka, dok će o Sporazumu morati da se pozabave lideri", napisao je Lajčak na platformi X.     Foto: X/Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je da je na danas održanoj novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača u Briselu dogovoreno da se razgovori nastave sledećeg ponedeljka.

Lajčak je naveo je sa pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem razgovarano o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa i drugim pitanjima, ukljčujući uticaj odluke o gotovinskom plaćanju samo u evrima.

“Dogovorili smo se da nastavimo sa ovim pitanjem sledećeg ponedeljka, dok će o Sporazumu morati da se pozabave lideri", napisao je Lajčak na platformi X.

Prvi zamenik kosovskog premijera za dijalog Besnik Bislimi nakon sastanka je izjavio novinarima da Kosovo i Srbija do petka treba da dostave predloge kako vide kratkoročno rešenje i kako krenuti ka dugoročnom rešenju pitanja upotrebe dinara na Kosovu.

“Nakon toga ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati kako bismo razgovarali da li možemo da nađemo prostor da ova dva predloga postanu jedan predlog“, rekao je Bislimi.

Bislimi je preneo da je na sastanku Petković kazao da je za Srbiju Sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom problematičan i da ga ne mogu potpisati.

TRT Balkan / agencije