Lajčak je prije dva dana istaknuo da su trenutačne tenzije na relaciji Beograd-Priština "najozbiljnija kriza od 2013. godine".     Foto: Reuters

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predao je kosovskim vlastima novi prijedlog Brisela za rješenje krize na sjeveru Kosova i to uoči 21. novembra, kada bi trebalo početi novčano kažnjavanje građana koji nisu zamijenili srpske registracijske tablice kosovskim.

"Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem prijedlogu, ne isključuje se mogućnost da jedan od elemenata bude odgađanje primjene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše 'ne nužno' na 10 mjeseci", prenosi Radio Slobodna Evropa.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na posljednji prijedlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizirala saglasnost strana o rješenju za nastalu krizu.

Lajčak je prije dva dana istaknuo da su trenutne tenzije na relaciji Beograd - Priština "najozbiljnija kriza od 2013. godine" i upozorio da rješenje mora biti postignuto prije 21. novembra.

Evropska unija je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni te je tražila odgađanje primjene odluke o ukidanju srpskih registracijskih oznaka, a koje koriste Srbi na Kosovu.

FENA