"Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak. / Photo: Tanjug

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Prištini Džefom Hovenijerom.

Lajčak je novinarima rekao da je svrha njegove današnje posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga. "Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju. "Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak.

Razgovor o uslovima za formiranje ZSO Kako prenosi prištinski Reporteri, tokom sastanka, koji je trajao skoro dva sata, razgovaralo se o šest uslova, koje je Kurti nedavno izneo za formiranje Zajednice srpskih opština.
Kurti se sa Lajčakom sastao u pratnji svog zamenika Besnika Bisljimija, dodaje Gazeta Ekspres.
Pre sastanka sa Lajčakom i Hovenijerom, Kurti je danas razgovarao sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu sa Srbijom i nemačko-francuskom predlogu. On je ambasadore upoznao sa stavovima vlade u Prištini, uključujući sa šest uslova za formiranje ZSO. Lajčak iz Prištine kasnije danas putuje u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tanjug