Lajčak je najpre održao bilateralne sastanke sa Bislimijem i Petkovićem, a potom je održan i trilateralni sastanak.     Foto: AA

Lajčak je naveo da se tokom još jedne runde dijaloga razgovaralo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara, te da je cilj bio da se razjasne otvorena pitanja.

“Diskusija će se nastaviti”, napisao je Lajčak na Twiteru.

Lajčak je najpre održao bilateralne sastanke sa Bislimijem i Petkovićem, a potom je održan i trilateralni sastanak.

Bislimi, zamenik kosovskog premijera zadužen za evropski dijalog, nakon sastanaka je izjavio da rezultate nije trebalo očekivati danas.

“To je početak razgovora kako bismo bili načisto gde smo sa procesom i kuda želimo da idemo, ali nije da smo danas dočekali da završimo bilo koji od procesa'', kazao je Bislimi.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi današnjeg dnevnom reda, Bislimi je rekao da je sve u vezi sa sprovođenjem Osnovnog sporazuma od 27. februara.

“Za nas je centrali deo bio redosled i izneli smo predlog Lajčaku, gde je bilo mnogo naših primedbi”, istakao je Bislimi, dodajući da Kosovo želi da se uveri da je svaki član Osnovnog ugovora zastupljen u aktivnosti njegove primene.

Prema njegovim rečima, srpska strana nije poslala nikakav predlog i bila je zainteresovana samo za deo oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Takođe je rekao da se danas nije razgovaralo o situaciji na severu Kosova.

Rekao je i da je Lajčak tokom posete Prištini 11. maja doneo dokumente kao što je nacrt kako bi trebalo da izgleda zadatak za Zajedničku komisiju koja se bavi praćenjem Osnovnog sporazuma, nacrt dokumenta za zadatak Zajedničke komisije koja se bavi implementacijom nestalih lica i metodologiju o tome kako on vidi dalji rad oko implementacije tačke 7 Osnovnog sporazuma.

“Prva dva dokumenta koja sam pomenuo stigla su u četvrtak i stoga je bilo nemoguće da danas dođemo do potpunih odgovora, ali smo obećali da ćemo ih dostaviti do petka, nakon što objedinimo sve komentare angažovanih. U međuvremenu, što se tiče metodologije, rekli smo da ne možemo da gradimo metodologiju za jednu od tačaka sporazuma, a da nemamo plan implementacije sporazuma u ​​celini, pa se o istom uopšte nije razgovaralo“, rekao je potpredsednik Vlade Kosova Bislimi.

Naveo je da im je Lajčak danas precizirao da početnu tačku razgovora o primeni tačke 7 Osnovnog sporazuma, ne predstavlja predstavljeni nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, nego samo čin predstavljanja tog nacrta.

Bislimi je kazao da je srpska strana danas izjavila da ih ne zanima Ustav Kosova, nego da ih zanima samo ono što su dobili sporazumom iz 2015. godine.

TRT Balkan / agencije