Razgovarano o važnosti međusobnih odnosa dvije zemlje, napretku Kosova, suočavanju sa energetskom krizom i odnosima Kosova sa Srbijom.       Foto: AA

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, koji je i izaslanik za Balkan, Gabriel Escobar, sastao se danas i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kurti je u zajedničkom obraćanju medijima sa Escobarom naveo da je razgovarano o važnosti međusobnih odnosa dvije zemlje, napretku Kosova, suočavanju sa energetskom krizom i odnosima Kosova sa Srbijom.

On je rekao da se Kosovo kroz spremnost za sastanke, voljom za sporazum i konkretne prijedloge pokazalo da je konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga.

"Spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje u centru. Uvijek pozdravljamo interesovanje i posvećenost SAD-a u procesu dijaloga. Sa SAD-om smo saveznici u vrijednostima i partneri u ciljevima“, naglasio je Kurti.

Kurti je dodao da trenutno usklađivanje Kosova sa SAD-om, EU i Ujedinjenim Kraljevstvom u sankcijama Rusiji i podrškom Ukrajini, predstavlja razliku između Kosova i onih koji se nisu svrstali na stranu istine i pravde, aludirajući na Srbiju.

Specijalni predstavnik Escobar rekao je da je partnerstvo SAD-a sa Kosovom nepokolebljivo, te je naglasio da SAD podržava Kosovo u svim njegovim euroatlantskim aspiracijama.

"Razgovarali smo o pitanjima odnosa Kosova sa Srbijom, regionalnim implikacijama dijaloga Kosovo-Srbija, važnosti nastavka američke podrške vašoj nezavisnosti, suverenitetu i bezbijednosti i koliko je važno da se uskladite sa evropskim vrijednostima u ovom teškom vremenu krize na evropskom kontinentu“, naglasio je Escobar.

Predstavnik SAD-a za Balkan sastao se ranije i sa predsjednicom Vjosom Osmani, a tokom dana razgovarat će i sa liderima opozicionih partija na Kosovu.

TRT Balkan / agencije