Kurti je kazao da bojkot nije rešenje i da institucije nemaju alternative te je pozvao sve srpske građane da ne napuštaju kosovske institucije i da ne podležu političkim manipulacijama.     Foto: AA

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići je ocenio da je situacija takva da se ne vidi jasni epilog. Kazao je da je Kosovu sada potrebno odgovorno delovanje, koje čuva mir i suverenitet na celoj teritoriji zemlje, ali da ne može reći da je siguran da Vlada zna u kom pravcu ide i koje korake treba preduzeti da bi se situacija održala pod kontrolom.
"Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, ali i održavanja javnog reda i pružanja osnovnih usluga, Vlada mora da preduzme odgovarajuće radnje i za to će imati podršku i PDK-a, kroz naše postupke u parlamentu ili u bilo kojoj drugoj prilici koju budemo imali", naglasio je Krasnići.
Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdićiku je kazao da na sastanku nije čuo ništa novo od onog što je premijer već rekao u javnosti te da nije čuo nikakav konkretan plan kako izaći iz situacije nastale na severu Kosova. On je rekao da LDK traži punu koordinaciju u delovanju sa saveznicima.
"Mi verujemo da je bliska saradnja sa Stejt Departmentom i bezbednosnim institucijama SAD-a, s našim saveznicima u Vašingtonu i Briselu, jedino adekvatno rešenje za situaciju u kojoj se Kosovo trenutno nalazi", naglasio je Abdićiku.
Istakao je da koordinacija s partnerima ne znači samo informisati partnere, nego s njima tesno sarađivati.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je sastanak na samom početku, zbog toga što je, kako je rekao, premijer držao predavanja i nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Iako sam bio deo sastanka s premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose s Amerikom i zašto ne ispunjava njihov zahtev", naveo je Haradinaj i dodao da je neprihvatljivo da se u tako osetljivim slučajevima remete odnosi s glavnim bezbednosnim saveznikom.

Inače, premijer Kosova Aljbin Kurti juče je na konferenciji za novinare ocenio da izlazak Srba iz kosovskih institucija nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za region Sever Nenada Đurića, nego je reč o odbijanju nemačko-franuskog predloga za konačni sporazum Kosova i Srbije.

Srbija je, kazao je Kurti, jasno zaintresovana da sabotira dijalog i svaki sporazum, a put koji je izabrala je saradnja s kriminalnim grupama na severu Kosova koje su pretnja građanima i bezbednosti na Kosovu. Kurti je kazao da bojkot nije rešenje i da institucije nemaju alternative te je pozvao sve srpske građane da ne napuštaju kosovske institucije i da ne podležu političkim manipulacijama.

Deset poslanika Srpske liste predalo je u ponedeljak neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na severu Kosova. Takođe, više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika srpske nacionalnosti danas su od ranih jutarnjih sati dolazili u policijsku stanicu, sudove i tužilaštva gde su izvršili primopredaju dužnosti, a prethodno su ostavke podneli pisanim putem.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu s Prvim sporazumom iz Brisela.

TRT Balkan / agencije