Premijer Kurti je rekao da mir i bezbednost s jedne strane i vladavina prava i demokratija s druge strane idu zajedno svuda na Kosovu. ​     Foto: AA

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Quinte u Prištini, premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom.

Kurti i Borrell su razgovarali o procesu dijaloga Prištine i Beograda, njegovom napretku, o sadržaju osnovnog okvira sporazuma koji bi za potpunu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije trebalo da bude u središtu obostranog priznavanja, kao i o aktuelnim pitanjima, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kurti je rekao da mir i bezbednost s jedne strane i vladavina prava i demokratija s druge strane idu zajedno svuda na Kosovu. ​

Kurti je prethodno u Prištini razgovarao sa ambasadorima zemalja Quinte, među kojima su Sjedinjene Američke Država, Italija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, i predstavnikom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Na sastanku se razgovaralo o dešavanjima u zemlji, procesu dijaloga između Prištine i Beograda i aktuelnim pitanjima, sa akcentom na energetiku i Vladinu odluku o preregistraciji ilegalnih tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija na legalne RKS tablice.

“Što se tiče teme dijaloga, na sastanku se razgovaralo o različitim elementima u osnovnom okviru budućeg sporazuma, za koji je premijer Kurti rekao da treba da donese punu normalizaciju uz međusobno priznavanje u centru”, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Navedeno je da je Kurti upoznao ambasadore sa merama Vlade za pomoć građanima i kao odgovor na energetsku krizu koja je zahvatila ceo evropski kontinent. Takođe je govorio o značaju pune i brze implementacije energetske mape puta, u cilju čega su kosovske institucije pokazale visoku odgovornost ispunjavajući svoje obaveze u rekordnom roku.

Povodom odluke o registarskim tablicama, premijer je rekao da to nije upereno protiv kosovskih Srba. Dodao je da on i Vlada otvorenim pozivom da preregistruju vozila u legalne i zvanične tablice poštuju vladavinu prava i pružaju finansijske olakšice.

Rok koji je Vlada Kosova odredila za završetak procesa preregistracije je 31. oktobar, ali je posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar tokom boravka u Prištini ove nedelje zatražio da se taj rok produži za deset meseci. Escobar je u intervjuu za jednu kosovsku televiziju potvrdio da je uputio takav zahtev liderima Kosova.

U međuvremenu i portparol EU-a Peter Stano saopštio je da EU ima isti zahtev da se rok pomeri za deset meseci.

Vlada Kosova je već jednom na zahtev međunarodnih saveznika taj rok pomerila, nakon što su 31. jula lokalni Srbi kamionima i teškom mašinerijom blokirali puteve na severu Kosova.

TRT Balkan / agencije