Kurti je istakao da je Kosovo uspešna priča zahvaljujući intervenciji NATO-a i njegovim dostignućima, ali je dodao da se Srbija nije promenila i da je i dalje sa mentalitetom iz 1999. godine.                  Foto: AA

Centar Atlantskog saveta u Evropi zajedno sa Centrom u Turkiye održao je konferenciju u Prištini na kojoj je objavljen izveštaj „Povratak na pravi put: Otključavanje evroatlantske i razvojne perspektive Kosova“, javlja Anadolu.

Na konferenciji su učestvovali premijer Kosova Albin Kurti, predstavnica Atlantskog saveta Ebru Ozdemir, koja je i predsednica „Limak grupe”, poslanici Skupštine Kosova i predstavnici drugih institucija.

Premijer Kurti je u govoru pred prisutnima rekao da se u proleće 1999. godine ukupno 19 zemalja okupilo da bombarduje Srbiju i Miloševićev režim. Kurti je istakao da je Kosovo uspešna priča zahvaljujući intervenciji NATO-a i njegovim dostignućima, ali je dodao da se Srbija nije promenila i da je i dalje sa mentalitetom iz 1999. godine.

„Srbija se nije promenila, niti demokratizovala, stoga je potrebna normalizacija. Normalizacija Kosova i Srbije zahteva normalizaciju Srbije prema evropskim vrednostima“, naglasio je Kurti.

Kurti je dodao da je Kosovo već podnelo zahtev za članstvo u EU, ali je, kako je naveo, prvi test da pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova to urade.

Predsednica „Limak grupe” Ozdemir je naglasila da su Atlantski savet u Turkiye i Limak grupa niz godina zajedno radili na mnogim projektima. Ona je rekla da je budućnost Kosova svetla, iako na njegovom putu postoje izazovi, te da veruje u potencijal kosovskih građana.

„Već 12 godina vodimo Međunarodni aerodrom Priština, a takođe i kompaniju KEDS i trudimo se da inspirišemo ljude, posebno mlade, kroz doprinos njihovom obrazovanju. Posvećeni smo doprinosu Kosovu, njegovoj ekonomiji i društvu“, naglasila je Ozdemir.

Ozdemir je rekla da predstavljeni izveštaj dolazi u ključnom trenutku za Kosovo kao mapa koja vodi Kosovo ka stabilnoj budućnosti, napretku i razvoju.

U izveštaju objavljenom na ovom događaju, čiji je autor politički analitičar Agon Maliqi, navedeno je da se Kosovo, uprkos svim izazovima sa kojima se suočava, pokazalo kao relativno uspešan slučaj izgradnje države uz podršku Zapada. U izveštaju se, između ostalog, ističe da će „budući uspeh Kosova zavisiti od toga da li njegove političke elite mogu da iskoriste mogućnosti novog geopolitičkog okruženja za rešavanje akutnog pitanja odnosa sa Srbijom”.

“Činjenica je da Kosovo gubi mnoge mogućnosti u smislu integracije u evroatlantske strukture, ekonomskog razvoja i unutrašnje političke stabilnosti zbog dugog spora sa Srbijom”, konstatuje se.

Takođe, u izveštaju se naglašava da je uspeh Kosova isprepleten sa sudbinom Zapadnog Balkana u celini, gde će se „plima podići ili spustiti za sve”.

TRT Balkan / agencije