Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.      Foto: AA

Kurti je rekao da je na sastanku Nacionalnog savjeta za bezbjednost razgovarano o najnovijoj situaciji na sjeveru i da je izražena spremnost za veću budnost svih institucija Kosova kako bi se omogućilo uspostavljanje mira, bezbjednosti, zakonitosti i ustavnosti.

Dodao je da Srbija sa svojim rukovodstvom prijeti Kosovu ratom i nakon 23 godine od završetka rata.

"Srbija ne krije da želi da se vrati na Kosovo, u suštini nastavlja da traži rat, rat koji je izgubila i prihvatila kapitulaciju tada u Kumanovu 9. juna 1999. godine. Otuda i negiranje države Kosovo i našeg osamostaljenja od Srbije, predstavlja stalnu prijetnju ne samo našoj zemlji već i našoj egzistenciji“, kazao je Kurti.

On je rekao da integracija sjevernog dijela Kosova nikada nije bila stvarna, ni nakon više od decenije dijaloga u Briselu, jer su se tolerisale kontrabande, srbijanski izbori, srbijanski dinar, ilegalne srbijanske tablice sa oznakama kosovskih gradova, neplaćanje taksi lokalnih i centralnih, neplaćanje za utrošenu vodu i struju.

Kurti je istakao da je Vlada Kosova zaintresovana za razgovor i saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu.

Istakao je da je Srbija preko kriminalnih grupa i koristeći ovaj ambijent bez potpune vladavine prava na sjeveru Kosova dugo vremena držala i drži kao taoce srpske građane.

Kurti je kazao da djelovanje na sjeveru mora biti pažljivo i u skladu sa osjetljivošću situacije, zbog čega je Vlada Kosova u partnerstvu sa prijateljima, evropskim i američkim partnerima tolerisala više puta odlaganje primjene svojih odluka.

Kurti je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja, kazavši da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva na sjeveru Kosova.

"Blokiranje javnih puteva teškim vozilima kako bi se spriječilo slobodno kretanje od strane kriminalnih grupa koje ciljaju naše policajce i policajce EULEX-a ne samo da je neprihvatljivo već se ne smije ponoviti u budućnosti”, kazao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na istoj konferenciji za novinare rekao da su na sjeveru na šest mjesta blokirani putevi, te da je kosovska policija zbog toga privremeno zatvorila za saobraćaj granične prelaze na sjeveru Jarinje i Brnjak.

On je apelovao na organizatore da uklone barikade postavljene na putevima, dok je srpske građane pozvao da se pridružuju kriminalnim grupama na sjeveru Kosova.

"Kosovska policija ima potrebne kapacitete da djeluje u ovom pravcu. Ona pravi svoje operativne planove i u momentu kada procijene da je shodno, ako se barikade ne uklone, biće preduzete odgovarajuće radnje. Sve se to dešava u koordinaciji sa našim partnerima KFOR-om, EULEX-om i zemljama Kvinte i verujem da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da više neće biti barikada na ova dva nacionalna puta“, naglasio je Svecla.

Istovremeno, kosovska policija je demantovala pojedine srpske medije da su specijalne jedinice kosovske policije na jezeru Gazivode pritvorile i maltretirale srpskog radnika i da su oduzele objekat na toj lokaciji.

EU i NATO reagovali

Evropska unija (EU) i NATO reagovali su na nasilje na sjeveru Kosova i napade na Misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Portparolka NATO-a Oana Lungescu objavila je na Twitter nalogu da saveznici iz NATO-a oštro osuđuju napade na EULEX. "Takvi napadi su neprihvatljivi i odgovorni treba da odgovaraju za ovo", istakla je Lungescu.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borell izjavio je da EU neće tolerisati napade na EULEX. Borell je kazao da se neće tolerisati napadi na EULEX Kosovo ili upotreba nasilnih, krivičnih djela na sjeveru.

Misija EULEX-a

Iz Misije EULEX-a je saopšteno da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, "šok bombom" napadnuta izviđačka patrola EULEX-a. Nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

"Ovaj napad, kao i napadi na službenike policije Kosova, je neprihvatljiv”, navode iz EULEX-a i dodaju da snažno osuđuju nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i ona protiv međunarodne zajednice.

EULEX je apelovao na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozvao je kosovske institucije da počinioce privedu pravdi.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier je poručio da se SAD pridružuje EULEX-u u oštroj osudi sinoćnjeg napada na patrolu EULEX-a Kosovo.

“Nasilni napadi na policiju Kosova i osoblje međunarodne bezbjednosti su neprihvatljivi i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost kroz kosovski pravosudni sistem”, naveo je Hovenier na Twiteru.

Oglasio se i njemački ambasador Jorn Rohde, koji je kazao da EULEX doprinosi obezbjeđivanju bezbjednosti svim građanima, te da nasilje nad EULEX-om i drugim pružaocima bezbjednosti treba odmah da se zaustavi.

Kosovska policija je ranije saopštila da je sinoć sa različitih lokacija u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Prethodno je policija Kosova iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavilo je juče oko 16 sati barikade, nakon što je policija Kosova u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika policije Kosova, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani objavila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar, za 23. april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbjednosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije