Lajčak je izjavio da je razgovarano o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa dve strane.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je od specijalnog posrednika Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka zatražio da EU pozove Srbiju na odgovornost za uporna kršenja postignutih sporazuma.

Kurti je na Twiteru nakon sastanka s Lajčakom u Prištini naveo da je naglasio potrebu da se Osnovni sporazum primeni u celini.

"Naglasio sam potrebu da se Osnovni sporazum primeni u celini, kao i potrebu da EU pozove Srbiju na odgovornost za uporna kršenja tog sporazuma", kazao je Kurti.

Nakon jutrošnjeg sastanka s Kurtijem, Lajčak je izjavio da je razgovarano o daljim koracima u procesu normalizacije odnosa dve strane. ​​​​​​​Najavio je da će poslepode posetiti i sever Kosova, dok će sutra boraviti u Beogradu.

Takođe je rekao da će se u ponedeljak u Briselu sastati s glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi situacije na severu Kosova, Lajčak je naglasio da "možemo imati normalizaciju ili sukobe i mi smo definitivno fokusirani na punu normalizaciju kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija ili sukobi što nikome nije u interesu".

TRT Balkan / agencije