Narodna banka Srbije je saopštila je da je njihovo vozilo sa dinarskim sredstvima, koje je bilo upućeno u trezor u Leposaviću, vraćeno sa granice bez ikakvog obrazloženja.      Foto: AA

Prvi zamenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi osudio je pokušaj Srbije da na Kosovo pošalje kombi pun dinara, koji je vraćen sa graničnog prelaza Jarinje.

Kosovska policija i carina su na graničnom prelazu Jarinje, na severu Kosova, zaustavili i vratili u Srbiju kombi sa srbijanskim dinarima zbog nedostatka dozvole Centralne banke Kosova.

Prvi zamenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi saopštio je da prema Uredbi CBK, koja je stupila na snagu 1. februara, uvoz novčanih valuta mogu da urade samo bankarske i nebankarske finansijske institucije licencirane od strane Centralne banke Kosova.

“Kao odgovor na to, danas je ekvivalentna Banka Srbije, dan pre sazvane sednice Saveta bezbednosti (UN), poslala na granicu kamion novca sa 117.000.000 dinara u pratnji lica koja se predstavljaju sa akreditivima nepostojeće firme, uz tvrdnju da novac žele da pošalju nekom, takođe, nepostojećem subjektu na Kosovu i to u korist korisnika čija imena niti znaju, niti imaju”, naveo je Bislimi u objavi na Facebooku.

Ocenio je da ovakva pošiljka, bez ikakve koordinacije, predstavlja jednostrani korak Srbije, sa ciljem flagrantnog narušavanja funkcionalnosti kosovskih institucija i veštačkog stvaranja tenzija.

Po njegovim rečima, to zaslužuje da bude snažno osuđeno od svih koji se protive jednostranim koracima. Naglasio je da je Kosovo voljno da radi i pomogne u pronalaženju mehanizma koji obezbeđuje da se takva sredstva na legalan način šalju krajnjim korisnicima i to u najbržem mogućem roku.

Narodna banka Srbije je saopštila da je njihovo vozilo sa dinarskim sredstvima, koje je bilo upućeno u njihov trezor u Leposaviću, vraćeno sa granice bez ikakvog obrazloženja.

“U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo sa sredstvima u dinarima bilo je upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije ‘Henderson’, koja poseduje licencu kosovskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja“, navedeno je iz Narodne banke Srbije.

​​​​​​​Srbijanski dinar je od završetka rata 1999. godine bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije. Dinar je do sada isplaćivan preko finansijskih institucija koje nemaju licencu Centralne banke Kosova.

Zemlje grupe Kvinta i EU zahtevaju od Kosova da odloži primenu Uredbe CBK, koja dozvoljava samo upotrebu evra u platnom prometu na Kosovu i time zabranjuje upotrebu srbijanskog dinara, dok se ne pronađe alternativno rešenje.

TRT Balkan / agencije