Premijer Kosova Albin Kurti je podsetio da je Kosovo osudilo i nastavlja da osuđuje rusku agresiju u Ukrajini.     Foto: AA

Na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Skupština Kosova je danas organizovala ceremoniju uručenja zahvalnica ukrajinskim novinarima koji se nalaze na Kosovu.

U prigodnom govoru predsednica Kosova Vjosa Osmani je izrazila podršku Kosova Ukrajini koju je okupirala Rusija i poručila da je neophodno blisko sarađivati sa međunarodnim saveznicima na smanjenju uticaja rastućih autokrata.

"Ukrajina nikada neće živeti sama, jer se tamo svaki dan brani jaka i slobodna Evropa. Kao nikada ranije, svet se suočava sa hegemonističkim tendencijama autokrata u različitim delovima. Ničim izazvan rat u Ukrajini pokazuje opasnost od autoritarnih režima poput Putinovog koji nastoje da prošire moć, uticaj i teritoriju kršeći prava i suverenitet drugih nacija i čineći gnusne zločine kako bi postigli ove ciljeve“, naglasila je Osmani.

Premijer Kosova Albin Kurti je podsetio da je Kosovo osudilo i nastavlja da osuđuje rusku agresiju u Ukrajini, da je odmah uvelo sankcije Rusiji i izrazilo spremnost da primi do 5.000 ukrajinskih izbeglica.

"Kosovo je srećno što je postalo dom za 12 ukrajinskih novinara. Uz čestitku što je postao dom, ne samo kao osećaj, već i kao zaklon, bićemo uz vas kao narod, društvo i institucije, kako juče, tako i danas i sutra”, kazao je Kurti.

Ukrajinska novinarka Ludmila Makey rekla je da su osvajači planirali da zauzmu grad Kijev za tri dana, ali su naišli na neverovatan otpor Ukrajinaca koji je trajao 365 dana.

"Za to vreme, lideri susednih zemalja postepeno su počeli da shvataju opasnost koju Putinov zločinački režim predstavlja za svet. Shvatili su da Ukrajinci ne samo da štite svoju zemlju, već i demokratske vrednosti drugih naroda. Stoga je svet počeo da se ujedinjuje i podržava Ukrajinu u njenoj borbi za pravo i život“, naglasila je Makey.

Na Kosovu je do danas utočište pronašlo 12 ukrajinskih novinara, koji nastavljaju svoj novinarski rad i dele iskustvo svog života na Kosovu sa svojim sunarodnicima. Ukrajinski novinari su u Prištinu došli preko programa "Novinari u rezidenciji“, uz posredovanje Evropskog centra za slobodu štampe i medija i u koordinaciji sa Udruženjem novinara Kosova.

Danas je i Skupština opštine Priština održala posebnu sednicu posvećenu prvoj godišnjici početka rata u Ukrajini. Opština Priština je, takođe, okitila grad nacionalnim zastavama Ukrajine.

TRT Balkan / agencije