U Zvečanu je 29. maja u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a, povređeno 30 međunarodnih vojnika.         Foto: AA

Kosovska policija jutros je uhapsila jednog Srbina u Severnoj Mitrovici osumnjičenog za napad na vojnike KFOR-a, 29. maja u Zvečanu, na severu Kosova.

Iz Kosovske policije je saopšteno da je nakon intenzivnog rada i istražnih radnji jutros uhapšen “osumnjičeni Srbin N. O., nastanjen u Severnoj Mitrovici, poznat po nadimcima „Nemac“ i „Rusi“ vezano za slučaj napada i ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom, KFOR”.

“Njegovo hapšenje i pratnja u policijsku stanicu izvršeno je nakon pribavljanja dokaza da je umešan u napad na KFOR, 29. juna 2023. godine, gde je u posledicama napada i ispoljenog nasilja na desetine pripadnika KFOR-a zadobilo telesne povrede”, navode iz Kosovske policije.

Dodaje se da će se sve dalje radnje preduzimati u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

U Zvečanu je 29. maja u sukobu srpskih demonstranata sa međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a, povređeno 30 međunarodnih vojnika.

KFOR je preuzeo čuvanje opštinskih zgrada u tri opštine na severu Kosova, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, nakon što je došlo do eskalacije situacije kada su novi gradonačelnici uz pomoć specijalnih jedinica Policije Kosova ušli u opštinske zgrade.

Od tada srpski građani u manjem broju mirno protestuju ispred opštinskih zgrada.

TRT Balkan / agencije