Svecla je kazao da je granični prelaz Merdare također zatvoren nakon akcija "srpskih maskiranih ekstremista koji su fašističkim pristupom selektivno zaustavljali građane koji pokušavaju da prođu kroz Srbiju".     Foto: Reuters

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla saopćio je da su granični prelazi Merdare i Brnjak koje vode ka Srbiji zatvoreni zbog zatvaranja puteva na suprotnoj strani.

Kosovske vlasti zatvorile su u petak granične prelaze Brnjak i Merdare sa Srbijom nakon što su predstavnici srpskih udruga s Kosova blokirali puteve u blizini tih graničnih prelaza.

Svecla je na društvenim mrežama naveo da porodica, koja je putovala u Njemačku zbog zatvorenog puta na srpskoj strani graničnog prelaza Brnjak, nije mogla da nastavi put i da se vratila.

"Ove fašističke akcije, u kojima se Srbima dozvoljava prolaz bez obzira na dokumenta koja imaju, a Albancima se onemogućava prolaz bez obzira na dokumenta koja imaju, za nas su apsolutno neprihvatljive", rekao je Svecla.

Naveo je da će granični prelaz Brnjak biti zatvoren do stabilnog, nesmetanog i sigurnog saobraćaja za sve putnike.

Svecla je kazao da je granični prelaz Merdare također zatvoren nakon akcija "srpskih maskiranih ekstremista koji su fašističkim pristupom selektivno zaustavljali građane koji pokušavaju da prođu kroz Srbiju".

U mestu Rudnica u blizini administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom iz pravca centralne Srbije u petak poslije 18 sati održan je protest i djelimična blokada prilazu Jarinju.

Nekoliko građana, predstavnika zavičajnih udruženja djelimično je blokiralo putni pravac Rudnica - Jarinje.

TRT Balkan / agencije