Ova tri sporazuma obuhvataju sporazum o slobodnom kretanju ličnim kartama, za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara opšte prakse, stomatologa i arhitekata, na osnovu pravilaEU.     Foto: AA

Vlada Kosova usvojila je danas sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija koje su lideri šest zemalja Balkana potpisali 3. novembra 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa.

Sporazum o kretanju sa ličnim kartama između šest država Balkana, nakon stupanja na snagu, omogućit će bezvizno kretanje građana između Kosova i Bosne i Hercegovine. Sporazum o kretanju samo s ličnim kartama još nije odobren od vlasti u Bosni i Hercegovini. Kosovo sa Bosnom i Hercegovinom, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ima strogi vizni režim.

“Danas smo, posle internih procedura naših institucija, doneli na Vladu sporazume i odavde ćemo ih odneti u Skupštinu Kosova na ratifikaciju. Njihova brza ratifikacija je pokazatelj naše posvećenosti i angažovanosti regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju“, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Premijer je istakao da usvajanjem i primjenom ova tri sporazuma Kosovo i cijeli region čine korak naprijed ka konkretnim koristima od procesa integracije u Evropsku uniju. Dodao je da su sloboda kretanja građana uz lične karte i sloboda usluga koja omogućuje kretanje biznisa i profesionalaca, dvije od četiri ključne slobode Evropske unije.

Ova tri sporazuma obuhvataju sporazum o slobodnom kretanju ličnim kartama, za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara opšte prakse, stomatologa i arhitekata, na osnovu pravila Evropske unije (EU).

TRT Balkan / agencije