Učesnici ove konferencije su ambasadori, vojni atašei, kao i drugi diplomatski i vojni predstavnici svih partnerskih država Republike Kosovo.     Foto: AA

Ministarstvo odbrane Kosova i Kosovske bezbednosne snage (KBS) organizovali su godišnju međunarodnu konferenciju „KBS i partneri 2023“.

Učesnici ove konferencije su ambasadori, vojni atašei, kao i drugi diplomatski i vojni predstavnici svih partnerskih država Republike Kosovo.

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci je na otvaranju konferencije istakao da je uloga međunarodnih partnera u oblasti odbrane ne samo važna, nego je fundamentalna. On je naveo da invazija Rusije na Ukrajinu i drugi konflikti u svetu pokazuju koliko je bezbednost u svetu krhka.

Maqedonci je rekao da je Kosovo poslednjih godina postiglo velika dostignuća u razvoju odbrambenih kapaciteta, te da je opredeljeno integracijama u evroatlantske institucije, EU i NATO.

Ocenio je da je napad u Banjskoj, na severu Kosova, 24.septembra propao zahvaljujući intervenciji kosovske policije.

„Zahvaljujući Policiji Kosova i izuzetnoj profesionalnosti, sinhronizaciji instrumenata i dobroj koordinaciji sa partnerima, ovaj flagrantni napad nije uspeo. Međutim, svesni smo da pretnja i dalje postoji, dok Srbija ima 48 operativnih baza duž granice sa Kosovom i nastavlja hegemonistički pristup prema susedima“, naglasio je Maqedonci.

Komandant KSB-a general-potpukovnik Bashkim Jashari kazao je da je razvoj ljudskih kapaciteta KBS-a jedno od najvećih dostignuća saradnje sa međunarodnim partnerima. Jashari je istakao da je jednako važna podrška u podizanju logističkih, infrastrukturnih i oružanih kapaciteta.

Jashari je naglasio da su Kosovske bezbedonosne snage u drugoj fazi tranzicije u vojsku, te da je fokus na razvoju kopnenih snaga.

“Poslednji slučaj napada (Banjska) kao i bezbednosni razvoj u svetu, jasan je pokazatelj da KBS uvek treba da bude spreman da izvrši svoju ustavnu i zakonsku misiju. Kao Snaga opredeljeni smo za evroatlanske vrednosti i gradimo Snagu u saradnji sa NATO-om i partnerskim državama”, kazao je Jashari.

Turski ambasador na Kosovu Sabri Tunc Angili rekao je da će snažno i nezavisno Kosovo ojačati mir i stabilnost u celom regionu. Angili je naveo da su sporazumi o vojnoj finansijskoj saradnji između Turkiye i Kosova odigrali važnu ulogu u smislu podrške vojnim grantovima za Kosovske bebedonosne snage.

“Turkiye je do sada obezbedila KBS-u vojnu opremu vrednu više od 14 miliona američkih dolara. Svake godine oko šezdeset pripadnika KBS-a prolazi vojnu obuku u Turkiye, a više od 400 pripadnika KBS-a, uključujući prve vojne lekare i pilote helikoptera na Kosovu, već je prošlo obuku u Turkiye. Pored toga, stotine pripadnika KBS-a je obučeno od strane turskih vojnih timova za obuku na Kosovu”, rekao je ambasador Angili.

Angili je, takođe, dodao da Turkiye zadržava svoju snažnu posvećenost viziji Kosova o evroatlantskim integracijama i da članstvo Kosova u NATO-u vidi kao strateški cilj.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jefri Hovenier izjavio je da je jedan od strateških prioriteta njegove zemlje na Kosovu, da podrži desetogodišnji plan tranzicije KBS-a u multietničke profesionalne snage, interoperabilne sa NATO-om. On je naglasio da je podrška SAD razvoju KBS-a i Ministarstvu odbranu realizovana zahvaljujući odličnim odnosima Kosova i savezne države Iowa.

Proces transformacije KBS -a u Vojsku Kosova započet je 2018. godine i očekuje se da će trajati 10 godina.​​​​​​

TRT Balkan / agencije