Kosovo: Srbi s protesta zatražili ukidanje odluke o zabrani upotrebe dinara

Kosovo: Srbi s protesta zatražili ukidanje odluke o zabrani upotrebe dinara

Svetlana Stević, upravnica Narodne kuhinje “Devet Jugovića” upitala je kako će Srbi da žive bez dinara.
S protesta koji je protekao mirno, upućen je apel da se omogući nastavak uplata plata, penzija i socijalnih davanja iz Srbije, kao i do sada.         Foto: AA

S velikog protesta zbog ukidanja dinara na Kosovu, koji je organizovalo Udruženje ujedinjenih penzionera, a podržala Srpska lista, zatraženo od međunarodne zajednice da ukine tu odluku.

S protesta koji je protekao mirno, upućen je apel da se omogući nastavak uplata plata, penzija i socijalnih davanja iz Srbije, kao i do sada.

Na transparentima koje su građani nosili pisalo je “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “Evropo otvori oči”, “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju” I druge.

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera je ocenila da odluka Centralne banke Kosova da ukine srpski dinar, čime se kako je kazala onemogućuje podizanje penzija iz Srbije, za kosovske Srbe i druge zajednice znači ukidanje parčeta hleba.

“Sa ovog mesta želim svima da pojanim laž, velika je laž da možemo da otvaramo račune u pojedinim kosovskim bankama I podizati naše penzije. Te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvernih kod našeg PIO, odnosno ne priznaju srpski PIO”, kazala je Đorović

Svetlana Stević, upravnica Narodne kuhinje “Devet Jugovića” upitala je kako će Srbi da žive bez dinara.

“Kažu da je naš novac zabranjen, čime ćemo našu decu da hranimo, zar niko ne čuje naš vapaj ili pak možda čuje, ali ćute i nije ih briga. Mi smo narod koji je preživeo svašta i koji će preživeti i ovo”, kazala je Stević.

Među govornicima je bio i Dragiša Milojević, lekar i član Srpske liste, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da odluku o dinaru stavi van snage, te je istakao da prema Briselskom sporazumu Srbija ima pravo da finansira svoje građane na Kosovu. Podsetio je da taj sporazum predviđa i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koja još uvek nije realizovana.

U međuvremenu, premijer Kosova Albin Kurti se obratio srpskim građanima video porukom na srpskom jeziku, kazavši da odluka Centralne banke Kosova o zabrani dinara, koja je stupila na snagu 1. februara, ne zabranjuje Srbiji da pomaže građane srpske zajednice na Kosovu finansijski. Dodao je da ova politika štiti građane od pretnji organizovanog kriminala, trgovanja oružjem i pranja novca.

Zemlje Kvinte i EU zahtevaju od Kosova da odloži primenu Uredbe CBK, koja dozvoljava samo upotrebu evra u platnom prometu na Kosovu i time zabranjuje upotrebu srpskog dinara, dok se ne pronađe alternativno rešenje.

TRT Balkan / agencije