Podaci popisa stanovništva biće korišćeni u različite svrhe i od strane raznih domaćih i međunarodnih institucija, a biće poslati i Zavodu za statistiku Evropske unije - EUROSTAT.                Foto: AA

Agencija za statistiku Kosova održala je konferenciju za medije povodom otvara Kampanje za komunikaciju i senzibilizaciju za predstojeći popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova na Kosovu, koji će se održati od 5. aprila do 17. maja ove godine.

Popis će se popis po prvi put obaviti i u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Izvršni direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati je na konferenciji rekao da je sve spremno za održavanje popisa. Na terenu tokom procesa popisa biće angažovano oko 3,5 hiljade popisivača, oko 900 supervizora i oko 50 trenera.

Kastrati je rekao da će popis stanovništva obuhvatiti i one građane koji žive na Kosovu, a nemaju kosovsko državljanstvo, isključujući pripadnike KFOR-a, EULEX-a i drugih diplomatskih misija. Takođe, u popisu stanovništva biće uključeno i stanovništvo koje živi van Kosova ili dijaspora.

Kastrati je naglasio da će preliminarni podaci biti objaviti tri meseca nakon popisa na terenu, dok se konačni podaci očekuju devet meseci nakon završetka popisa.

Podaci popisa stanovništva biće korišćeni u različite svrhe i od strane raznih domaćih i međunarodnih institucija, a biće poslati i Zavodu za statistiku Evropske unije - EUROSTAT.

​​​​​​​Ukupni budžet za proces popisa je 12.600 evra. Glavni finansijer je Vlada Kosova, ali će biti i međunarodne pomoći.

Popis je prošle godine dva puta bio odlagan, zbog tehničkih nedostatak za odvijanje procesa.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio je 1.739.825, od čega su 92,9 odsto bili Albanci. Srba je bilo 1,47 posto, ali u četiri opštine na severu Kosova popis tada nije sproveden, a u ostalim kosovskim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali.

Bošnjaka je prema popisu bilo 1,6 posto, Turaka 1,1 posto, a ostali postotak čine Romi, Aškalije, Egipćani, Goranci i drugi.

TRT Balkan / agencije