Kosovo: Slovenačke vlasti promovisale smernice „Sigurnije u školu“

Kosovo: Slovenačke vlasti promovisale smernice „Sigurnije u školu“

Na Kosovu su tokom 2023. godine 104 osobe izgubile život na putevima.
Ove smernice koje potiču od Agencije za infrastrukturu Slovenije i koje se trenutno uspešno primenjuju u Sloveniji, služe kao inspiracija za unapređenje bezbednosti na putevima na Zapadnom Balkanu.          Foto: AA

Stalni sekretarijat transportne zajednice i slovenačke vlasti promovisale su danas u Prištini smernice „Sigurnije u školu“, koje imaju za cilj povećanje bezbednosti dece na putevima oko škola.

Ove smernice koje potiču od Agencije za infrastrukturu Slovenije i koje se trenutno uspešno primenjuju u Sloveniji, služe kao inspiracija za unapređenje bezbednosti na putevima na Zapadnom Balkanu.

Direktor Stalnog sekretarijata saobraćajne zajednice Matej Zakonjšek naveo je podatak da su na Zapadnom Balkanu u saobraćajnim nesrećama prosečno poginule 73 osobe na milion stanovnika u 2023. godini, što je velika razlika u odnosu na prosek EU od 46 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Rekao je da je u svetu statistika o bezbednosti na putevima trenutno prilično zabrinjavajuća i pokazuje da 1,2 miliona ljudi pogine na putevima svake godine, a milioni su teže povređeni doživotno.

„Evropa je jedan od lidera kada je u pitanju bezbednost na putevima u svetu. Na milion stanovnika godišnje se dogode 23 nesreće sa smrtnim ishodom. Na Zapadnom Balkanu ovaj broj je veći, iznosi 46. Ovo je statistika puteva za milion stanovnika Zapadnog Balkana. Na Kosovu su tokom 2023. godine 104 osobe izgubile život na putevima“, naglasio je Zakonjšek.

Kazao je da ova statistika naglašava hitnu potrebu za zajedničkim naporima da se premosti ovaj jaz i spasu životi na putevima u regionu.

Hysen Durmishi, zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova istakao je je da je bezbednost na putevima postao jedan od najvećih problema u kosovskom društvu. Kako je kazao, nesreće u drumskom saobraćaju su multidisciplinarni problem, pa i suočavnje sa ovim problemom zahteva angažovanje svih.

“Nesreće su jako ozbiljan problem za sve institucije i građane Republike Kosovo. Od 2022. do 2023. na putevima Kosova živote je izgubilo 212 osoba, povređeno je 31.690 osoba i naneta je ekonomska šteta i neizmerljiv bol bližnjima žrtava. U periodu januar-mart 2024. živote je izgubilo 17 osoba, dok je u istom period 2023. godine poginulo 24, što znači 7 osoba manje ili 29,16 posto”, kazao je Durmishi.

Zamenik ministra Durmishi je naveo da je njegovo Ministarstvo izradilo i usvojilo strategiju o bezbednosti u drumskom saobraćaju, kao i nacionalni program i plan delovanja za putnu bezbednost 2023-2030, koja je u fazi usvajanja. Kako je naglasio taj program predviđa preduzimanje određenih mera i različite kampanje u svim javnim institucijama.

Durmishi je istakao i da se direktni ili indirektni troškovi od saobraćajnih nesreća kreću od jedan do tri posto od bruto domaćeg proizvoda u većini država u svetu.

TRT Balkan / agencije