Predsednica Osmani je istakla da je Kosovo postalo centar razvoja inovacija kroz uključivanje biznisa i kroz druge inicijative koje prate savremeno oblike poslovanja.     Foto: AA

Na svečanoj ceremoniji u utorak je sertifikovano skoro 200 polaznika petomesečnog semestra naprednih modula programskih jezika, u okviru projekta “IKT za rast Kosova“, koji finansira Evropska unija.

Ceremoniji su prisustvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani, šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu ambasador Tomas Szunyog, zamenik ministra ekonomije Getoar Mjeku, gradonačelnik Prištine Perparim Rama, studenti i mnogi drugi gosti.

Predsednica Osmani je istakla da je Kosovo postalo centar razvoja inovacija kroz uključivanje biznisa i kroz druge inicijative koje prate savremeno oblike poslovanja. Kazala je da su mladi koji su završili obuku sada deo kosovskog tržišta na kojem postoji digitalna potražnja.

“Ulaganje u mlade u informativnom sektoru nije samo potreba vremena, već je prioritet u našim institucijama, kako bi se potencijal naše omladine u potpunosti iskoristio. Ulažući u našu mladost, ulažemo u sigurnu budućnost naše države. Dok se globalna ekonomija stalno digitalizuje, potražnja za profesionalcima u ovoj oblasti je sve veća“, rekla je Osmani.

Aambasador Szunyog je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja među mladima za oblast informativnih tehnologija, naglasivši da će EU nastaviti da podržava ovakve projekte.

“Projekat EU je podrška u oblasti tehnologije i digitalnog sektora i održiva digitalna transformacija Kosova. Naš cilj je vrlo jasan, da podstaknemo inovacije, ekonomski rast i učešće na slobodnom tržištu i internacionalizaciju tehnološkog sektora na Kosovu“, naglasio je Szunyog.

U sedmom semestru 198 mladih je dobilo sertifikate, od toga je 41 posto devojaka. Nakon završenih sedam semestara za četiri godine ovog projekta sertifikovano je ukupno 1.711 mladih.

TRT Balkan / agencije