Ibrahimi navodi da je više od 90 odsto kovanica eura koje su ove godine ispitane bilo lažno.    Foto: AA

Kosovsko društvo i vlast suočavaju se sa ozbiljnim problemom prisustva falsifikovanih kovanica eura na tržištu.

Mnoge trgovine ne prihvataju kovanice od 2 eura, nakon što je nedavno kosovska policija zaplenila veliku količinu falsifikovanih kovanica. Neka preduzeća koriste zanimljive metode za proveru da li su kovanice prave ili lažne, kao što je provera magnetom ili vizuelno zagledanje proreza na kovanici.

Nadire Ibrahimi, ekspertkinja u Kosovskoj agenciji za sudsku medicinu, koja je zadužena za proveru autentičnosti novčića, za Anadolu kaže da je prisustvo falsifikovanih kovanica viđano i ranijih godina na Kosovu, ali da je ove došlo do znatnog povećanja.

Ibrahimi navodi da je više od 90 odsto kovanica eura koje su ove godine ispitane bilo lažno.

“Od ukupno 38.137 falsifikovanih novčića, koji su bili pregledani, 36.269 kovanica je bilo od 2 eura, 1.832 po 1 euro, dok je samo 36 bilo od 50 centi", kaže Ibrahimi.

Objašnjava da se lažni novčić može lako razlikovati od pravog zbog tamnije boje, nepravilnog oblika i magnetne osobine.

Međutim, Arti koji radi kao konobar u Prištini, naglašava da je lažne novčiće gotovo nemoguće kontrolisati, jer ih je teško razlikovati od pravih.

Nakon što su trgovine počele da ne prihvataju euro kovanice od 2 eura, Centralna banka Kosova je izdala saopštenje da su sve novčanice i kovanice eura, bez izuzetka, važeća sredstva plaćanja.

Kosovska policija je sprovela mnoge akcije kako bi sprečila ulazak lažnog novca na tržište u zemlji. U akciji sprovedenoj 29. novembra, uhapšeno je šest osoba koje su iz Severne Makedonije na Kosovo donele falsifikovane novčiće od po 2 eura u vrednosti od oko 85 hiljada eura.

TRT Balkan / agencije