Ista Vidovdanska deklaracija pročitana je i na skupu održanom danas u podne u Severnoj Mitrovici.        Foto: Tanjug

Nekoliko hiljada Srba okupilo se u utorak u centru Gračanice na skupu uoči sutrašnjeg praznika Vidovdana, na kome je pročitana Vidovdanska deklaracija sa pozivom na mir.

Okupljeni građani nosili su parole na kojima je pisalo “Pravda za uhapšene Srbe’, “Od severa do juga svuda srpsko srce kuca”, “Ne damo vam zemlju pradedova”, “Evropo, da li vidiš rane Srba” i druge.

Sa govornice ispred zgrade opštine Gračanica upućene su poruke međunarodnoj zajednici da čuje glas Srba koji traže oslobađane, kako su naveli, nevino uhapšenih Srba i da se zaustavi politika kosovskog premijera Albina Kurtija.

Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, opštine sa većinskim srpskim stanovništvo na jugu Kosova, kazao je da Srbi bez obzira na izazove neće odustati da žive na ovim prostorima.

“I danas želim vrlo jasno da poručim da mi nemamo problem sa albanskim narodom, mi problem imamo sa jednim čovekom koji vrlo jasno pokazuje da ne želi Srbe na ovim prostorima, mi imamo problem sa Kurtijem i njegovim režimom u Prištini”, kazao je Jevtić.

Potom je pročitao Vidovdansku deklaraciju u kojoj su navedena imena Srba koji su trenutno u kosovskim zatvorima i čije se oslobađanje zahteva.

Pozvana je međunarodna zajednica da preduzme korake u smirivanju tenzija, te da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom na koju se čeka već deset godina. Jevtić je kazao da je potrebno jasno reći da li će biti Zajednice ili ne “u suprotnom znamo šta nam je činiti”.

Jevtić je istakao da se kosovski Srbi obavezuju na razumnu politiku, ostavljajući prostor za razgovor i kompromis, te računajući na podršku i pomoć države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Kazao je da su Srbi opredeljeni za mir i suživot sa komšijama Albancima, ali i da su spremni za najveće žrtve za svoj opstanak.

"Uoči Vidovdana, kada se sve vidi i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa Kosova poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica", pročitao je Jevtić iz Vidovdanske deklaracije.

Ista Vidovdanska deklaracija pročitana je i na skupu održanom danas u podne u Severnoj Mitrovici.

TRT Balkan / agencije