Okupljena deca su u gvozdenim konstrukcijama sortirala otpad, kako bi se učinio podobnim za reciklažu.     Foto: AA

Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova obeležilo je danas Dan planete Zemlje, promovisanjem okruženje bez otpada i potencijalom cirkularne ekonomije.

Cilj aktivnosti, koja je održana na Trgu Skenderbeg u centru Prištine, jeste da putem igre promeni svest kod dece o neophodnosti zaštite životne sredine. Okupljena deca su u gvozdenim konstrukcijama sortirala otpad, kako bi se učinio podobnim za reciklažu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani obišla je učesnike aktivnosti održane u petak i istakla da ako su se prethodnih godina teme u vezi životne sredine posmatrale kao drugorazredne, sada su iz godine u godinu sve prisutnije u javnom diskursu.

"Neka istraživanja sprovedena u pravcu identifikovanja najvećih ekoloških izazova na globalnom nivou pokazala su da se najveći problemi odnose na klimatske promene, zagađenje vazduha, tretman otpada, što se i danas radi, krčenje šuma i zagađenje voda. Sve to, na ovaj ili onaj način, utiče i na našu zemlju. Kao što klimatske promene ne poznaju granice, efekti gotovo svakog drugog ekološkog problema, takođe su prekogranični “, naglasila je Osmani.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu rekao je da je posleratni razvoj na Kosovu bio veoma brz, sa velikim ljudskim i finansijskim potencijalom, ali su institucije bile slabe i nisu mogle dobro da prate ovaj razvoj, bilo urbani ili ekonomski.

Aliju je rekao da je Kosovo sada krenulo pravim putem na kome su pitanja životne sredine glavna tema, orijentisana ka održivom razvoju.

"Promene u životnoj sredini se ne mogu napraviti ako su naše akcije parcijalne, ali moraju biti dobro koordinirane i orijentisane ka opštoj održivosti u oblasti ekonomskog razvoja“, naglasio je Aliu.

Ministar Aliu je istakao da je Kosovo hendikepirano zato što nema pristum fondovima Ujedinjenih nacija, ali da ova Vlada intezivno lobira kako bi dobila pristup bilo politikama smanjenja klimatskih promena, bilo prilagođavanju.

Aktivnost u obeležavanju Dana planete Zemlje organizovan je u saradnji sa Kancelarijom Predsedništva Kosova, Opštinom Priština, UNDP-om, Ambasadom Luksemburga, Japanskom ambasadom, USAID-om i mnogim drugim razvojnim partnerima.

TRT Balkan / agencije