Na sastanku je bilo reči o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, te o i dijalogu sa Srbijom.     Foto: AA

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji je nastavio višednevnu posetu Kosovu.

Odnosi dve države ocenjeni su kao odlični, a sagovornici su izrazili spremnost za njihovo produbljivanje, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. Osmani je juče pozdravila potpisan Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore.

Osmani je istakla da Kosovo i Crna Gora imaju iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona, kao garancije mira i prosperiteta u regionu.

Kosovska predsednica je kazala da je Crna Gora prijateljska i partnerska zemlja Kosovu, izrazivši uverenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijera Abazovića.

Na sastanku je bilo reči o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, te o i dijalogu sa Srbijom.

Osmani je istakla da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, iako kako je istakla Srbija nastavlja sa opstrukcijama u primeni postignutog sporazuma.

Uprkos tome, prema rečima Osmani, Kosovo će ostati u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima u vezi sa sprovođenjem sporazuma jer je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti.

Na sastanku je rečeno i da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dve zemlje.

Osmani i Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti privredne razmene, trgovine, turizma, obrazovanja i drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Abazović se u petak sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, kao i sa gradonačelnikom Prištine Prparimom Ramom koji mu je uručio Ključ glavnog kosovskog grada.

Abazović, koji na Kosovu boravi na poziv Alijanse biznisa Kosova, pored ostalog, posetio je privatni koledž "Univerzum", gde je promovisana njegova knjiga "Kritika globalne etike". Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću je dodeljen počasni doktorat “Doctor Honoris Causa".

TRT Balkan / agencije