Kurti je ocenio da ovaj projekat otvara put za dalje projekte obnovljive energije na Kosovu.      Foto: AA

Ministarstvo ekonomije Kosova, u saradnji sa USAID-om, organizovalo je predlicitacionu konferenciju za solarni energetski park snage 100 megavata.

Na toj konferenciji su bili prisustni i premijer Kosova Albin Kurti, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli i američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Kurti je tom prilikom izjavio da prvi solarni park, koji će se izgraditi u Kramoviku, u kosovskoj opštini Orahovac, ima potencijal da obezbedi struju za skoro 20.000 porodica. Kurti je ocenio da ovaj projekat otvara put za dalje projekte obnovljive energije na Kosovu.

"U skladu sa našom ambicioznom nacionalnom energetskom strategijom, postavili smo ciljeve za postavljanje preko 1.300 MV kapaciteta obnovljive energije. Ovo odražava našu posvećenost značajnoj agendi klimatskih promena, dobrobiti naših građana i našoj tranziciji ka održivoj energetskoj budućnosti. Takođe, u procesu smo finalizacije Zakona o obnovljivoj energiji, koji objedinjuje najbolju svetsku praksu u industriji obnovljive energije i pruža pravnu i regulatornu sigurnost potencijalnim investitorima“, kazao je premijer, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je naglasio da se investicija za prvi solarni park sastoji od ugovora od preko 200 miliona eura sa Koorporacijom milenijumskih izazova (Millennium Challenge Corporation) za sisteme za skladištenje baterija, ugovora između Kosovske energetske korporacije i General Electrica za modernizaciju termoelektrane "Kosova B“ i sporazuma od 160 miliona eura sa Međunarodnim monetarnim fondom za izgradnju kapaciteta obnovljive energije.

Kurti je navodeći elemente koji Kosovo čine atraktivnom destinacijom za investitore, kao što su blizina evropskim tržištima, kvalifikovana radna snaga i jak regulatorni okvir, istakao da je cilj da se podstaknu privatne investicije i stvore klimatski povoljne investicije, koji su ključni pokretači ekonomskog rasta.

Kosovski premijer je, takođe, izrazio duboku zahvalnost ambasadoru Hovenieru i Vladi SAD, kao i Agenciji Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), za njihovu nepokolebljivu podršku u pomoći Kosovu da identifikuje i promoviše svoj veliki potencijal obnovljivih izvora energije.

Istovremeno, izrazio je zadovoljstvo radom ministarke Rizvanolli i njenog tima, koji su uspeli da razviju ovu inicijativu i kreiraju otvoren i transparentan tenderski proces u skladu sa međunarodnim standardima.

Kurti i ministarka Rizvanolli su zajedno sa administratorkom USAID-a Samanthom Power, 12. maja u Prištini, proglasili prvu aukciju za solarni energetski park snage 100 megavata.

TRT Balkan / agencije