Podneta krivična prijava protiv potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića.     Foto: AA

Udruženje za ratne zločine "Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vreme rata na Kosovu, koji je nedavno izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

Predstavnica ovog Udruženja za ratne zločine „Đakovica 98-99” Shkendije Hoda je nakon predaje krivične prijave izjavila da očekuju konkretne rezultate. Hoda je rekla da su podneli ukupno tri krivične prijave, priložene sa činjeničnom dokumentacijom.

Prema Hodinim rečima, krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svedočenje albanskih civila u vreme kada su bili zatočeni ili maltretirani od srpske vojske i policije.

Gjok Sokoli iz ovog Udruženja kaže da dokumenti koji su dostavljeni Tužilaštvu dokazuju da zločine nije činila samo srpska policija, već i srpska vojska.
„Imamo dovoljno podataka o ovom ratnom zločincu i predali smo ih tužilaštvu. Ima stotine svedočenja, verujem da će ova osoba pasti u ruke Haga”, rekao je on.

Sokoli kaže da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u ovim zločinima kao civil.

Božidar Delić je rođen u Lugbunaru u Đakovici, gde je proveo detinjstvo, sve dok se nije preselio u Beograd gde je završio vojnu akademiju.
Delić, koji je penzionisan iz vojske 2005. godine, više puta je bio poslanik, a početkom avgusta po drugi put je preuzeo funkciju potpredsednika Skupštine Srbije.

Imenovanje Delića na mesto potpredsednika Skupštine Srbije izazvalo je reakciju predsednice Kosova Vjose Osmani, koja je rekla da je on komandant brigade vojnika „koja je masakrirala hiljade Kosovara”.

TRT Balkan / agencije