Generalni direktor Kosovske policije Hoxha rekao da su ove godine 104 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama.                 Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla najavio je pooštravanje mera za prekršioce saobraćajnih pravila, nakon što je poslednjih dana više mladih izgubilo živote u ilegalnim automobilskim trkama.

Svecla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom Kosovske policije Gazmendom Hoxhom govorio o ilegalnim automobilskim trkama, pomenuvši poslednju koja se dogodila ovog vikenda na autoputu kod Prizrena, kada su tri mlade osobe izgubile život.

Ministar je rekao da je grupa koja je putem društvenih mreža organizovala tu trku dva puta bila sprečena od strane policije. Naveo je podatak da je policija tokom ove godine izrekla 76 kazni osobama koje su organizovale nelegalna automobilistička takmičenja.

“Već je pokrenuta disciplinska istraga za rukovodeću odgovornost, premeštena su dva komandira saobraćajnih jedinica, a napravljen je i novi operativni plan drumskog saobraćaja“, naveo je Svecla.

Istakao je da će zahtevati da se organizovanje nelegalnih trka kvalifikuje kao krivično delo, kroz amandman na Zakon o saobraćaju koji je skupštinskoj proceduri. Najavio je i pooštravanje mera i njihovu beskompromisnu primenu.

Takođe Svecla je podsetio da je kosovska saobraćajna policija opremljena telesnim kamerama i da su puštena u rad vozila sa inteligentnim uređajima za elektronsku identifikaciju saobraćajnih prekršaja.

Generalni direktor Kosovske policije Hoxha rekao da su ove godine 104 osobe izgubile život u saobraćajnim nesrećama. Kao najčešće uzročnike nezgoda naveo je neodržavanje bezbednog rastojanja između vozila, nebezbedno rukovanje vozilom, neprilagođavanje brzine uslovima na putu, nepoštovanje prednosti prolaska, nebezbedna priključenja na putevima, nepravilno menjanje traka i kretanje unazad.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Svecla rekao je da očekuje da policija i Tužilaštvo uskoro izađu sa izveštajem o preliminarnim rezultatima istrage terorističkog napada od 24. septembra u Banjskoj i otmici trojice kosovskih policajaca od strane Srbije.

Upitan da prokomentariše jučerašnje prezumanje objekta "Rajska banja" u Banjskoj, kod Zvečana, ministar je kazao da je taj objekat vlasništvo Kosovske agencije za privatizaciju, te da je ulaganje Vlade Srbije u taj objekat bilo nezakonito.

Objasnio je da je Kosovska agencija za privatizaciju taj objekata dala na upravljanje Odeljenju za javnu upravu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i da će naknadno biti određena njegova konačna namena.

TRT Balkan / agencije