Tokom dva dana sajma učesnici mogu da održavaju B2B sastanke i druge prezentacije.            Foto: AA

Svečanom ceremonijom otvoreno je 23. izdanje dvodnevnog Međunarodnog sajma EXPOKOS u sportskoj sali “1. Oktobar” u Prištini.

Ovaj prestižni događaj promoviše rast i inovacije u sektoru građevinarstva, energetike, mašina, odbrane i bezbednosti, predstavljajući promociju i saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Sa temom “Budućnost privrede“, ovogodišnje izdanje sajma cilja na glavna pitanja koja oblikuju poslovni svet sutrašnjice, od održivosti do digitalne transformacije.

Otvarajući EXPOKOS, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su ovakvi sajmovi važni za upoznavanje inovacija u biznisu, za stvaranje novih veza i izgradnju poslovnih partnerstava. Istakao je da Kosovo osim dobrog geografskog položaja nudi i kvalitetnu demokratiju, te omogućava i podržava ekonomski razvoj.

Kurti je kazao da prema podacima Svetske banke, Kosovo prednjači sa ekonomskim rastom na Zapadnom Balkanu za period 2023-2025, te je naveo podatak da je u poslednje tri godine godišnji prosek rasta domaćeg bruto proizvoda iznosio 6,2 posto. Takođe je kazao da su udvostručene direktne strane investicije i izvoz, dok je zaposlenost povećana za 20 odsto u odnosu na proleće 2021. godine.

Kurti je rekao da je u 2023. godini laka prerađivačka industrija, uključujući izvoz električne opreme, plastike, drveta i metala, činila preko 43 odsto ukupnog izvoza Kosova. Kako je kazao, industrija prerade drveta i metala nudi obećavajuće mogućnosti za ulaganja zahvaljujući bogatim lokalnim resursima i konsolidovanom iskustvu industrije na Kosovu.

“Zapamtite da svaki dijalog može otvoriti vrata novim mogućnostima u vašem poslovanju. U pogledu otvaranja vrata, Kosovo je sjajan primer otvaranja vrata svim svojim građanima, stranim preduzećima, bez obzira na njihovu nacionalnost ili veru. Želimo da biznis pobedi na Kosovu, a da Republika Kosovo od njih ima koristi“, naglasio je Kurti.

Organizator sajma Bekim Xhafa rekao je da je sajam poznat i kao Kapija Balkana. Dodao je da je EXPOKOS prethodnih godina bio sa oko 70 odsto trgovinskih preduzeća, a ostatak su bila proizvodna preduzeća, dok je sada oko 70 odsto proizvodnih preduzeća, a ostalo su trgovinska.

Tokom dva dana sajma učesnici mogu da održavaju B2B sastanke i druge prezentacije.

TRT Balkan / agencije