Uklanjanje barikada na Kosovu počelo je nakon poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uslijedio nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, održanog u Raškoj.      Foto: AA

Kosovska policija je saopštila da je danas u poslijepodnevnim satima otvorila za saobraćaj granične prelaze Jarinje i Brnjak, prema Srbiji, nakon što su uklonjene barikade sa puteva na sjeveru Kosovu.

Ti prelazi su bili zatvoreni od 10. decembra kada su bile postavljene barikade na putevima.

“Nezakonita blokada puteva, napadi na bezbednosne institucije, medije i građane, uticali su na pogoršanje situacije i otežavanje života građana te zone, koji nisu mogli da se slobodno kreću i nisu imali lak pristup svojim neophodnim uslugama”, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je, kako se ističe, i pored stvorenih okolnosti, u svim oblicima bila angažovana na pomoći zahtevima i potrebama građana bez razlike, kao i na održavanju reda i javne bezbednosti.

“Policijski službenici na severu zemlje i na ova dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak, nastaviće sa realizacijom svojih dužnosti i zakonskih ovlašćenja u interesu javnog i ustavnog poretka”, piše u saopštenju.

U četvrtak je Kosovska policija saopćila da je uklonjena barikada koja se nalazila unutar dva kilometra od Graničnog prelaza "Merdare" između Kosova i Srbije, na srbijanskoj strani, koji je nakon dva dana ponovo otvoren za saobraćaj.

Uklanjanje barikada na Kosovu počelo je nakon poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uslijedio nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, održanog u Raškoj.

Lokalni Srbi su duže od dvije sedmice teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.

Novom odlukom suda u Prištini, Pantiću je u srijedu zatvorski pritvor zamijenjen kućnim.

TRT Balkan / agencije