Direktorka kulture Opštine Priština Sibel Halimi je pozdravila moto sajma „Odgovor je knjiga“, ali je dodala da je važno i koje knjige čitamo.          Foto: AA

Svečanom ceremonijom danas je otvorena 24. edicija Sajma knjiga "Priština 2024" u Palati mladih.

Ovogodišnji sajam se održava pod motom ”Odgovor je knjiga“. Organizator je Udruženje izdavača Kosova, uz pomoć i saradnju Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Opštine Priština.

Predsednik Udruženja izdavača Kosova Edon Zeneli izjavio je na otvaranju da na Sajmu učestvuje oko 100 izdavača sa Kosova, iz Albanije, Severne Makedonije i dijaspore, a biće predstavljeno oko 2.000 novih naslova.

“Najviše se zahvaljujem izdavačima. To su ljudi koji rade da bi formirali ljude, da bi fomirali društvo. Dragi čitaoci, želim da ovaj Sajam bude test za vas, onako kako je za nas. Posećujući Sajam i prateći knjige vi doprinosite jednom otvorenijem i zdravijem društvu”, kazao je Zeneli.

Izrazio je očekivanje da će Sajam za pet dana posetiti oko 40 hiljada posetilaca.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Ceku je izrazio zadovoljstvo prisustvom tako velikog broja izdavača knjiga i novih naslova.

“Pozdravljam angažovanje Udruženja, Edona i cele ekipe, koje uprkos svim izazovima ostaje sa puno posvećenosti blizu čitalaca i nastavlja da pruža doprinos promovisanju znanja u našoj zemlji. Naravno, neizbežno je da institucije budu dostupne izdavačima, autora, kako bi se ova zajednička misija kretala napred”, kazao je Ceku.

Počasni gost ovog sajma je francuski pisac Erik Feye koji je pozdravio prisutne i kazao da je Albance upoznao kroz novinarsku profesiju, ali i preko albanskih pisaca Ismaila Kadarea i Rexhepa Qosje.

Direktorka kulture Opštine Priština Sibel Halimi je pozdravila moto sajma „Odgovor je knjiga“, ali je dodala da je važno i koje knjige čitamo.

U okviru sajma će biti održano preko 40 aktivnosti, promocija i diskusija sa autorima, izdavačima, prevodioca i prodavcima knjiga. Sajam traje od 5. do 9. juna.

TRT Balkan / agencije