Presecanjem crvene vrpce otvoren je trodnevni sajam “Tržište građevinarstva”, međunarodnog brenda za prodaju i kupovinu stanova, kuća i drugih proizvoda povezanih sa građevinom.             Foto: AA

Presecanjem crvene vrpce otvoren je trodnevni sajam “Tržište građevinarstva”, međunarodnog brenda za prodaju i kupovinu stanova, kuća i drugih proizvoda povezanih sa građevinom.

Organizator sajam je "Tim A Menadžment“ sastavljen od stručnjaka i diplomaca prestižnih američkih univerziteta. Na sajmu se nude stanovi, kuće, arhitektura, stolarija, betonski predmeti, sanitarija, fasade, vrata i prozori, proizvodi za terasu, elektrika, pločice, parket, farbe, liftovi, rasveta i drugo što ide uz građevinarstvo.

Abdulah Hasani, jedan od organizatora sajma, na otvaranju je rekao da se ovakav sajam održava po prvi put na Kosovu i da je cilj da postane tradicionalan i raste svake godine.

"Verujem da ćemo udovoljiti zahtevima građana, jer su zahtevi građana bili da ponuđači, biznisi dođu sa posebnim ponudama kako bi građani imali koristi od popusta i nižih ponuda, te da građevinari i drugi proizvođači koji prate gradnju povećaju količinu i intenzitet prodaje svojih proizvoda sa ciljem da i Kosovo ima ovo tržište tradicionalno“, naglasio je Hasani.

Predsednik Alijanse biznisa Kosova Agim Shahini je istakao da je sektor građevinarstva jedan od najvažniji sektora kosovske ekonomije i utiče i na druge sektore kao što su hrana, odeća i tehnologija. Shahini je ocenio da je Kosovo, kao i druge zemlje u regionu, pogođeno krizom, ali smatra da Vlada Kosova treba da preduzme više reformi u ekonomiji.

„Vlada zemlje treba da bude opreznija u ekonomskim reformama dodavanjem novih preduzeća, ali nama i dalje nedostaju strani investitori. Kosovo je dobro tržište, ali nedostaju nam strani investitori. Na osnovu raznih međunarodnih izveštaja, čini se da Kosovo treba da poboljša svoj kredibilitet prema investitorima“, naglasio je Shahini.

On je dodao da strani investitori idu u zemlje sa ekonomskom i političkom stabilnošću, te da je situacija na severu Kosova uticala na odlazak stranih investitora.

Na sajmu, koji će trajati od 31. jula do 2. augusta, izlažu eminentne kosovske firme i jedna firma iz Albanije.

TRT Balkan / agencije