Na sastanku se razgovaralo o odličnim odnosima dve zemlje i mogućnosti njihovog daljeg produbljivanja.          Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas zamenika ministra spoljnih poslova Turkiye Mehmeta Kemala Bozaya u pratnji Sabrija Demirija, savetnika predsednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Na sastanku se razgovaralo o odličnim odnosima dve zemlje i mogućnosti njihovog daljeg produbljivanja. Predsednica Osmani je istakla da su odnosi Kosova sa Turkiye strateški i da su Albanci koji žive u Turkiye i turska zajednica na Kosovu snažan most između dve zemlje, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani je zahvalila Turkiye na podršci Kosovu u procesu nezavisnosti i izgradnje države, zahtevajući dalju podršku za integraciju Kosova u međunarodne organizacije.

Sa zamenikom ministra Bozayem, kosovska predsednica je razgovarala o bilateralnoj saradnji, organizaciji poslovnog foruma dve zemlje, kao i o saradnji u oblasti spoljne politike, odbrane, bezbednosti, zdravstva i drugim oblastima od obostranog interesa.

Osmani je ponovila poziv svom kolegi, predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, da poseti Kosovo, u vreme pogodno za obe strane.

U vezi sa političkim i bezbednosnim dešavanjima u zemlji, Osmani je razgovarala i o konkretnim koracima koje su preduzele institucije Kosova za deeskalaciju situacije na severu Kosova u skladu sa sporazumom u Bratislavi.

Osmani je naglasila da je prisustvo Specijalne policije Kosova u i oko opštinskih objekata na severu već smanjeno, dok se nastavlja rad na kompletiranju pravne infrastrukture za održavanje novih izbora u četiri severne opštine putem peticije građana.

Tursku delegaciju, koju predvodi zamenik ministra spoljnih poslova, primili su i premijer Albin Kurti, te lideri opozicionih partija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, Memli Krasniqi i Lumir Abdixhiku.

TRT Balkan / agencije