Osmani je istakla i spremnost Kosova da se pridruži britanskim snagama u mirovnim misijama u drugim zemljama sveta.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u utorak s državnim ministrom za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Jamesom Heappeyjem s kojim je razgovarala o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti kao i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje.

"Predsednica Osmani je istakla posvećenost naroda i institucija Republike Kosovo integraciji u evroatlantske institucije te se zahvalila Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci tokom godina. Ona je istakla da se Kosovo pokazalo ne samo kao kredibilan i pouzdan partner, već je posvećen saradnji sa saveznicima kako bi doprineo dugoročnom miru u zemlji, regionu i svuda u svetu", saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani je naglasila potrebu nastavka podrške Ujedinjenog Kraljevstva Kosovskim bezbednosnim snagama, koje se osnažuju po najvišim standardima NATO-a, kroz različite obuke za povećanje zajedničkih kapaciteta. Ona je istakla i spremnost Kosova da se pridruži britanskim snagama u mirovnim misijama u drugim zemljama sveta.

Kosovska predsednica je takođe pomenula potrebu jačanja međusobne saradnje kako bi Kosovo napredovalo ulaskom u Program Partnerstvo za mir i do članstva u NATO-u.

Predsednica Osmani i državni ministar Heappey izrazili su zajedničku volju da se nastavi odlična saradnja između Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i dalje jačanje partnerstva između dve zemlje, u duhu zajedničkih vrednosti i ciljeva.

TRT Balkan / agencije