Osmani je kazala da je odluku donela na osnovu izveštaja o situaciji koji je dobila od organa bezbednosti, Kosovske policije I Obaveštajne agencije Kosova.     Foto: AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, zbog nepostojanja bezbednosti za njihovo održavanje.

Nakon konsultacija sa predstavnicima političkih subjekata, Osmani je izjavila da je njen predlog bio da se izbori odlože i da je konsenzusom odlučeno da se njihovo održavanje pomeri sa 18. decembra za april 2023. godine, dok će tačan datum odrediti večeras ili sutra.

Osmani je kazala da je odluku donela na osnovu izveštaja o situaciji koji je dobila od organa bezbednosti, Kosovske policije I Obaveštajne agencije Kosova.

Takođe je kazala da je Centralna izborna komisija sinoć zasedala iza zatvorenih vrata zbog osetljivoti materijala o kom su raspravljali. CIK joj je takođe prosledio svoj izveštaj uz zahtev da se uzme u obzir prilikom donošenja odluke u vezi odlaganja izbora.

“Svi predstavnici političkih partija se slažu da je najsvetiji život naših gradjana koji treba da se obezbede i zaštite po svaku cenu”, kazala je Osmani.

Dodala je da i pored toga što Kosovska policija ima neophodne kapacitete, maskirane bande su uspele da uplaše građane da se ne osećaju slobodno da glasaju, a to dokazuje i odustajanje nekih prijavljenih kanidata za ove izbore.

Istovremeno, lokalni mediji sa severa Kosova prenose da su Srbi ponovo kamionima blokirali puteve, u selu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica- Leposavić, kao i na ulazu u Leposavić.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabeleženi incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije