Kosovska predsjednica Vjosa Osmani povodom Dana Bošnjaka dodijelila je predsjedničke medalje uglednim ličnostima iz bošnjačke zajednice na Kosovu.       Foto: AA

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani povodom Dana Bošnjaka dodijelila je predsjedničke medalje uglednim ličnostima iz bošnjačke zajednice na Kosovu.

“Na Međunarodni dan Bošnjaka dodijelila sam predsjedničke medalje za četiri ugledne ličnosti iz bošnjačke zajednice na Kosovu čiji su neumorni napori istinski obogatili našu zemlju“, kazala je Osmani na društvenim mrežama te dodala:

“Zahvalni smo na njihovom trajnom doprinosu našoj slobodi, nezavisnosti i izgradnji države.“

Posthumo su odlikovani akademski radnici Jašar Redžepagić i Alija Džogović, humanista Nuridin Jonuzi i Nehat Demiri Pajo, veteran Oslobodilačke vojske Kosova.

Vlada Kosova je također u četvrtak okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka. Okrugli sto je organizovala zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi, a obilježavanju su prisustvovali i kosovski premijer Albin Kurti te pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu.

Prema rezultatima popisa stanovništva na Kosovu je 2011. godine živjelo 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58 posto od ukupnog broja stanovnika.

TRT Balkan / agencije